Πολιτική
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2005 14:59

Παπανδρέου: Mε το σχέδιο της ΝΔ η χώρα δεν έχει κατεύθυνση

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή ομιλία του με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της διήμερης συνόδου του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του στο Λαύριο.

Η ΝΔ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου,έχει απογοητεύσει ακόμα και τους πιο ένθερμους οπαδούς της. «Η ΝΔ δεν χρειάζεται σχέδιο, γιατί το σχέδιό της πραγματοποιήθηκε με το να έλθει στην εξουσία. Η ΝΔ προσπαθεί απλώς να ελέγξει, -ακόμα και υπονομεύοντας δημοκρατικούς θεσμούς, όπως βλέπουμε με τις πρόσφατες πραξικοπηματικές αλλαγές για το θέμα της Δικαιοσύνης- την πλήρη κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης που θα έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τον πολίτη, τα παιχνίδια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως ακούμε για το 42%».

Αναφερόμενος, ιδιαίτερα, στο τελευταίο θέμα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «αφήνουν ιδέες να αιωρούνται και να συζητούνται χωρίς να παίρνουν οι ίδιοι υπεύθυνη στάση. Ομως, αυτή η συζήτηση δείχνει την βαθιά ηττοπάθεια της ΝΔ, αλλά είναι και παιχνίδια που θυμίζουν την παλιά ΕΡΕ, όταν λίγο πριν τις εκλογές άλλαζαν τα εκλογικά συστήματα για να προσπαθήσουν να αλλάξουν την ροή των πραγμάτων και την βούληση του ελληνικού λαού, κάτι που δεν θα μπορέσουν να καταφέρουν».

«Τα παιχνίδια αυτά συνδυάζονται με ένα συγκεντρωτισμό στο κράτος, με παιχνίδια με τα ΜΜΕ και βεβαίως το σχέδιο της ΝΔ νομοτελειακά οδηγεί την χώρα να μην έχει κατεύθυνση», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «είμαστε μια χώρα χωρίς κατεύθυνση που άγεται και φέρεται ακριβώς λόγω της λογικής της ΝΔ, σύμφωνα με τα εκάστοτε συγκυριακά συμφέροντα μεγαλύτερα, μικρότερα ή και διεθνή, όχι όμως με τα οργανωμένα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι η πορεία του ΠΑΣΟΚ αυτό τον χρόνο είναι πορεία προς τον λαό, έχοντας ήδη μετά από αρκετούς μήνες διαμορφώσει «ένα νέο πλαίσιο δομής του κίνηματός μας, ένα πλαίσιο συμμετοχικής και ανοιχτής πολιτικής λειτουργίας, που τώρα, με την συμπλήρωση των νέων οργάνων πριν από λίγους μήνες, θα δοκιμαστεί και θα είναι πρωτόγνωρη στην ελληνική πολιτική ζωή η λειτουργία μιας τέτοιας πολιτικής οργάνωσης».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, παράλληλα και σε «ένα νέο πλαίσιο θέσεων που έχουμε επεξεργαστεί και το οποίο θα γίνει αντικείμενο ενημέρωσης, συμμετοχής και διαβούλευσης με τον πολίτη».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του έδωσε και το «στίγμα» των διήμερων συζητήσεων του Πολιτικού Συμβουλιου, λέγοντας ότι «εμείς ξέρουμε που πρέπει να πάει η χώρα μας. Να υπάρξει μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία με σταθερή ανάπτυξη και με την απαραίτητη ειδίκευση, με κέντρο της προσοχής μας τον άνθρωπο, με εργαλεία μας την δημοκρατική διαβούλευση, την εκπαίδευση, την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την ενίσχυση της έρευνας, τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που θέλουμε να ξεκινήσουμε μέσα από την αυτοδιοίκηση και μια βιώσιμη ανάπτυξη που θέλουμε να αξιοποιεί τον μεγάλο πλούτο του περιβαλλοντός μας, της παράδοσής μας και του πολιτισμού μας διαμορφώνοντας εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης για την χώρα».

«Ανάπτυξη με τον λαό συμμέτοχο και μπροστάρη, με ισχυρή φωνή στα τοπικά και περιφερεικά ζητήματα, αλλά και ισχυρή φωνή της Ελλάδας παγκοσμίως, κάτι που δυστυχώς έχει χάσει επί των ημερών της ΝΔ», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

«Το διήμερο αυτό θα είναι η απαρχή μιας πορείας μας προς όλη την επικράτεια, όπου το ΠΑΣΟΚ θα βάζει ως επίκεντρο τους πολίτες και θα είναι το ΠΑΣΟΚ ενωμένο έξω από μικροδοβλέτια και προσωπικές στρατηγικές,που θα δώσει την μάχη για μια διαφορετική Ελλάδα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

«Είμαστε εδώ για να δώσουμε σάρκα και οστά στο χρονοδιάγραμμα για τις πρωτοβουλίες μας, να δώσουμε το έναυσμα για όλο το κίνημά μας και για τον λαό που περιμένει, πια, με αγωνία. Λόγω της αποτυχίας της ΝΔ, λόγω της καθημερινής αποτυχίας της ΝΔ, ο λαός στρέφεται προς το ΠΑΣΟΚ και περιμένει από μας».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε σαν «πρώτο σταθμό» την μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζει το κόμμα, επί τη επετείω της «3ης Σεπτέμβρη» στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Τάε Κβό Ντό, όπου θα τιμηθούν τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της ιδρυτικής Διακήρυξης του κινήματος και αποτέλεσαν την πρώτη Κεντρική Επιτροπή του.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι σκοπός του ΠΑΣΟΚ είναι να επαναφέρει την αγάπη προς την πολιτική και την πραγματική αίσθηση του πολίτη και ιδιαίτερα του νέου ανθρώπου ότι μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει τον τόπο αυτόν.

Εμείς, είπε, δεν θέλουμε να μοιράσουμε λάφυρα της εξουσίας, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εμείς θέλουμε να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις, να στηρίξουμε τις υγιείς δυνάμεις της χώρας μας, θέλουμε να χτυπήσουμε την έννοια της συναλλαγής και της διαφθοράς στην πολιτική ζωή και την έννοια της εξουσίας για την εξουσία που σκοτώνει την αξία, την αξιοκρατία.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για «απίστευτους χειρισμούς» στην οικονομία που «πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», έκανε λόγο για εμφάνιση μιας νέας φτώχειας στην ελληνική κοινωνία, για συμπίεση του εισοδήματος του εργαζόμενου λαού, για ακρίβεια και ανεργία και έλλειψη θέλησης διαλόγου με τον εργαζόμενο, με το συνδικαλιστικό και το λαϊκό κίνημα, «σαν να ήσαν αυτοί οι εχθροί της χώρας».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η συντηρητική παράταξη καλλιεργεί ένα μύθο πως τα ίδια θα κάνατε και εσείς» και τόνισε με έμφαση ότι «Υπάρχουν επιλογές. Δεν είμαστε μοιρολάτρες και αυτή είναι η διαφορά».

Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του προς το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι επελέγη το Λαύριο για τη συνεδρίαση «γιατί το Λαύριο συμβολίζει μια πετυχημένη προσπάθεια μιας περιοχής που πριν λίγα χρόνια είχε πληγεί απο την ανεργία και την αποβιομηχάνιση».

Πηγή: ΑΠΕ