Το μεσημέρι της Παρασκευής συγκαλείται, υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου, η Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, και ενώ οι συνθήκες στη χώρα έχουν επιβαρυνθεί με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στα σύνορα και στην ελληνική επικράτεια και την κυβέρνηση να απαντά με επιβολή ελέγχου στην ενημέρωση!
Από την έντυπη έκδοση
Του Δημήτρη Χατζηδημητρίου
[email protected]
Το μεσημέρι της Παρασκευής συγκαλείται, υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου, η Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, και ενώ οι συνθήκες στη χώρα έχουν επιβαρυνθεί με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στα σύνορα και στην ελληνική επικράτεια και την κυβέρνηση να απαντά με επιβολή ελέγχου στην ενημέρωση!
Το αίτημα για τη συνάντηση είχε θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά πριν από μια εβδομάδα και είχε υποστηριχθεί από τους προέδρους της Ν.Δ. και του Ποταμιού, για να γίνει τελικά αποδεκτό και από τον πρωθυπουργό, ο οποίος είναι και ο μόνος, εκ του Συντάγματος, αρμόδιος να ζητήσει τη σύγκλησή του.
Το προσφυγικό ήταν χθες το βασικό αντικείμενο σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αρμόδιους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του, προκειμένου να εξετασθούν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής, την ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει σε αναλογικό υποχρεωτικό καταμερισμό των προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε., διαφορετικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει από εδώ και στο εξής σε συμφωνίες, κι αυτήν τη θέση θα παρουσιάσει και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα την Πέμπτη.
Μετά τη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε πως «κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των κέντρων υποδοχής τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας».
Το προσφυγικό απασχολεί κι όλα τα κόμματα, των οποίων οι ηγέτες προετοιμάζονται για τη σύσκεψη της Παρασκευής.
Αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές για το προσφυγικό έστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του. «Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αμέσως μετά τη συνεδρίαση που είχε χτες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος η νεοσύστατη ομάδα διαχείρισης κρίσεως για το προσφυγικό - μεταναστευτικό.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη και την κάλεσε να προβεί σε έξι άμεσες ενέργειες:
1. Να αξιοποιήσει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες βασικές δομές σίτισης, υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
2. Να ετοιμάσει, μέσα σε μία εβδομάδα, όλους τους απαραίτητους φυλασσόμενους, ανοιχτούς, αλλά και κλειστούς χώρους προσωρινής διαμονής με σωστή γεωγραφική κατανομή στην επικράτεια.
3. Να εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες και στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
4. Να διασφαλίσει ότι η Νατοϊκή δύναμη θα συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με τη FRONTEX, στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών.
5. Να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς πόρους και να ζητήσει έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
6. Να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας και για τη στήριξη του τουρισμού. «Δεν θα επιτρέψουμε νέα ολέθρια λάθη» προειδοποίησε.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, διεμήνυσε ότι «στη σύσκεψη της Παρασκευής δεν πάμε να επικυρώσουμε ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, πάμε για να διαμορφώσουμε εθνική γραμμή, για να αποφύγουμε εθνική τραγωδία». Στη σύσκεψη θα παραστεί και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, αν και παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητά της. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης τόνισε πως ζητεί «να υπάρξει ένας υπερ-υπουργός, που θα συντονίσει τη χώρα...».
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, συνδέοντας «προσφυγικό και αξιολόγηση», δήλωσε χθες πως «το προσφυγικό ρεύμα είναι τεράστιο, οι αφίξεις στον Πειραιά, μαζί με τους παραμένοντες από τις προηγούμενες ημέρες, ξεπερνούν τις 4.000... Το λιμάνι λειτουργεί. Δεν εμποδίζεται η εμπορική και ακτοπλοϊκή λειτουργία του».
Χθες, οι Ενοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ανέλαβαν να διαμορφώσουν και τον χώρο στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης στο Ιλιον, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετηθούν σκηνές για τη φιλοξενία προσφύγων.
Στην Ειδομένη, οι διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και αιτούντων άσυλο έχει εγκλωβιστεί εκεί, μετά την απόφαση Σκοπίων και Σερβίας να κλείσουν τα σύνορά τους για Αφγανούς, τόνισαν οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, περισσότεροι από εφτά χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε αναμονή στην Ειδομένη, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Χθες, με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα «απάντησαν» οι αστυνομικοί της πΓΔΜ στον πετροπόλεμο των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη, στην ουδέτερη ζώνη, και περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.
Μεγάλη ομάδα προσφύγων -πολλοί με τα υπάρχοντά τους ανά χείρας- κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ ορισμένοι κινήθηκαν προς τον μεταλλικό φράχτη, πετώντας πέτρες και ζητώντας να τούς επιτρέψουν οι αρχές της γειτονικής χώρας τη διέλευση. Απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφουν από την Ειδομένη στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο, Σάκης Παπαθεμελής. Στα Διαβατά βρίσκονται περίπου δύο χιλιάδες άτομα.
Σε δύο κέντρα φιλοξενίας παραμένουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης του Δήμου Κοζάνης φιλοξενούνται 130 πρόσφυγες και στον δήμο Δεσκάτης Γρεβενών άλλοι 59.
Στην πρόταση να δεχθεί η πόλη της Δράμας να φιλοξενήσει 800 πρόσφυγες κατέληξε, ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο Δράμας.
Ανεβαίνει ο αριθμός
Τη δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου που θα διαχειριστεί την κατάσταση ανάγκης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό αποφάσισε η κυβέρνηση χθες, σε ευρεία έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Θα μετέχουν εκπρόσωποι από τις Ενοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πρόνοια, το χώρο της Υγείας, την Πολιτική Προστασία κ.λπ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας να στεγαστούν προσωρινά και «να φύγουν από τους δρόμους», γι’ αυτό και ζητήθηκε η βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παριστάμενων υπουργών, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αναμένονται ακόμα 70.000, ανεβάζοντας τον αριθμό των εγκλωβισμένων στους 120.000.