«Έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην Ε.Ε. επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» στις καταθέσεις. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου.
Για πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο προσφυγικό, ενώ καταλόγισε στην Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να βρει λύσεις.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο», ενώ εκτίμησε «ότι το πρόβλημα υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας και τις δυνατότητες της κυβέρνησης και τις εγγενείς αδυναμίες της Ε.Ε.». Παραδέχθηκε επίσης ότι «δεν θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Αθήνα από τον Μάρτιο έθεσε θέμα μεταναστευτικού προβλήματος στην Ε.Ε. και στάθηκε στην ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. «Έξοδος από τη Σένγκεν σημαίνει περιθωριοποίηση της χώρας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και επιβεβαίωσε ότι ετέθη θέμα βέτο από την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό. «Είδαμε και πάθαμε να συμφωνήσει η Τουρκία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι σήμερα δείχνουν όλοι με το δάχτυλο την Αυστρία.
Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην Ε.Ε. επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου και δήλωσε αισιόδοξος ότι «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την "Ανάσταση" της ελληνικής Οικονομίας». Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» στις καταθέσεις.
«Στο πλευρό της Ελλάδας η Κομισιόν»
Εξάλλου, αποκάλυψε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Γιούνκερ μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης από την Κομισιόν, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα.
Όπως είπε ερωτηθείς σχετικά, οι προσφυγικές ροές δεν οφείλονται στις δηλώσεις της Τ. Χριστοδουλοπούλου, ενώ καταλόγισε στη Δύση ότι διέλυσε συντεταγμένα κράτη στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, χαρακτήρισε άδικη την κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε ο,τι αφορά τις δηλώσεις της για το προσφυγικό.
«Οι Έλληνες διεκδικούν το Νόμπελ Ειρήνης επειδή έσωσαν χιλιάδες ζωές» ανέφερε εν συνεχεία και παρατήρησε ότι οι μεταναστευτικές ροές κινούνται προς την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθώς πολλά νησιά βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις τουρκικές ακτές.
«Με το ΝΑΤΟ τελειώνουν τα blame games»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν ήταν ποτέ αντίθετη με το να αναλάβει δράση η Frontex, ενώ εξήγησε ότι η Ελλάδα πήγε σχεδόν κατηγορούμενη στην Ε.Ε. για τα hotspots και την ταυτοποίηση προσφύγων, με τα κράτη - μέλη να επικαλούνται έκθεση της Κομισιόν που είχε γίνει τον Νοέμβριο. «Πράγματι τον Νοέμβριο, που έγινε το report δεν είχαμε καταφέρει να προχωρήσουμε αρκετά», παραδέχθηκε, ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στη Frontex, τονίζοντας ότι τότε είχε κάνει δεκτό μόλις το ένα τρίτο των ελληνικών αιτημάτων.
Εν συνεχεία εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για να σταματήσει το blame game και εκτίμησε ότι με το ΝΑΤΟ τελειώνουν τα αυτά τα παιχνίδια στο Αιγαίο. «Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας . Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.
Για το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στη Ρόδο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχθηκε το σχέδιο πτήσης που πρότειναν οι τουρκικές αρχές. «Είμαστε αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες όμως πρωτοφανούς κρίσης», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Σε δύσκολη θέση ο Φάιμαν»
Αναφερόμενος στον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, του καταλόγισε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και «κατάσταση πολιτικού» λόγω της ραγδαίας αύξησης της ακροδεξιάς. Επίσης τον κατηγόρησε ότι κάνει λανθασμένες σπασμωδικές κινήσεις.
«Δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά»
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του προσφυγικού σε τουρισμό και οικονομία, έκανε λόγο για σχετική μείωση στις προκρατήσεις κυρίως στην Κω και τη Σάμο, η οποία όπως είπε, θα αντιμετωπιστεί με ειδική καμπάνια για τα νησιά. Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις, στη Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο.
Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν βοηθάει η κινδυνολογία», ενώ εξήγησε ότι δεν είναι καταστροφή για τον τουρισμό «ότι έχουμε πρόβλημα σε δύο νησιά». «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ανθρωπισμό το προσφυγικό πρόβλημα ακόμα κι αν δώσουμε από το υστέρημά μας», συνέχισε.
«Το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γίνεται για να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή»
Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις.
Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι «άσπρο-μαύρο», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.
Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης, είπε ο Πρωθυπουργός.
«Εφαρμόζουμε τη συμφωνία κατά γράμμα»
Ερωτηθείς για την αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στο πρώτο επτάμηνο είχε λάβει εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου έλαβε εντολή υλοποίησης της συμφωνίας , διατηρώντας τις «κόκκινες» γραμμές. «Τη συμφωνία την τηρούμε κατά γράμμα», ανέφερε και άφησε αιχμές κατά του ΔΝΤ, καταλογίζοντάς του ότι έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους θεσμούς.
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για το PSI, καλώντας τον «αντί να κάνει δηλώσεις να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες που έχει».
«Κανένας κίνδυνος "κουρέματος" καταθέσεων»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ θετικότερα από τις εκτιμήσεις πριν κάνουμε τη συμφωνία» και εκτίμησε ότι «αν δεν είχαμε ολοκληρώσει εγκαίρως την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζές μας θα ήταν ευάλωτες». «Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «κούρεμα» στις καταθέσεις.
Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι το Ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες, ενώ εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, διαχώρισε την προσφυγική κρίση από την αξιολόγηση, αν και όπως είπε, η Ευρώπη δεν αντέχει να διαχειριστεί ταυτόχρονα δύο κρίσεις.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους θεσμούς να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με το ΔΝΤ, ενώ σημείωσε ότι η χώρα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς το Ταμείο, την παρουσία του οποίου χαρακτήρισε συμβολική.
«Πιστεύω ότι η τρόικα θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου»
Μετά τη Δευτέρα (και τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup) θα έχουμε μία καλύτερη εκτίμηση για το πότε θα γυρίσουν οι θεσμοί, ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιστρέψουν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, βάσει της ίδιας εκτίμησης, μέσα στον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση του ασφαλιστικού. «Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την "Ανάσταση" της ελληνικής Οικονομίας», υπογράμμισε. Προανήγγειλε επίσης ότι μέσα στον Μάρτιο θα έρθει στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος.
«Εντός του πλαισίου της συμφωνίας η πρότασή μας για το ασφαλιστικό»
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρόταση της κυβέρνησης εντός του πλαισίου της συμφωνίας, καθώς και για προστασία των χαμηλών συντάξεων. «Θα επιμείνουμε στην ανάγκη προστασίας των χαμηλών στρωμάτων» επανέλαβε και τόνισε ότι «η συμφωνία μας υποχρεώνει να μειώσουμε τις ασφαλιστικές δαπάνες στο ΑΕΠ. Αυτό το επιτυγχάνουμε με μείωση εισφορών σε συμφωνία με τους εταίρους». Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση κατοχυρώνει τη βιωσιμότητα του συστήματος.
«Προστατεύουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών»
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι με την πρότασή της η κυβέρνηση προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, προσπαθώντας να αμβλύνει τις αδικίες για τις εισφορές. Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τα τεχνικά κλιμάκια για το φορολογικό των αγροτών και επανέλαβε ότι «αν δεν παράξουμε πλούτο, δεν θα βγούμε από την κρίση». «Δεν έχουμε ταξικό μίσος, μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη», συμπλήρωσε.
«Να τελειώνει η πλάκα για το δημοψήφισμα»
«Να τελειώνει η πλάκα ότι μετέτρεψα το “όχι” του δημοψηφίσματος σε “ναι”», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας. «Όταν συνειδητοποίησα μετά το δημοψήφισμα ότι η επιμονή μου θα έπαιζε το μέλλον της χώρας και το ελληνικού λαού, έκανα πίσω. Και όταν κάναμε τον συμβιβασμό, ζήτησα την έγκριση του ελληνικού λαού» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Όταν εγώ ήμουν με την πλάτη στον τοίχο και κάποιοι ακόνιζαν τα μαχαίρια για ειδικά δικαστήρια, εγώ έβγαινα και έλεγα την αλήθεια».
«Απολύτως ανόητη η κριτική Βαρουφάκη»
Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτήρισε «απολύτως ανόητη» την αναφορά του του περί επιθυμίας του Μαξίμου να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα, αλλά με μικρή διαφορά.
«Δεν δέχομαι επί του ηθικού πεδίου μύγα στο σπαθί μου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος ότι έκανε και λάθη σε επιλογές συνεργατών μου.
Αποκάλυψε επίσης ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς του είπε ότι «η καρδιά των Σοσιαλδημοκρατών είναι μαζί σου, αλλά το μυαλό τους εναντίον τους». Καταλόγισε ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ ότι «πηγαίνει αγκαζέ με τη Δεξιά», σε αντίθεση με την πλειονότητα των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη.
«Υπάρχει ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα»
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη συνεννόησης στα εθνικά θέματα, ενώ αποκάλυψε ότι συζήτησαν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος και αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Πρότεινα στον κ. Μητσοτάκη να γυρίσουμε σελίδα στο θέμα της διαπλοκής. Να συμφωνήσουμε στο ΕΣΡ, να πάμε μαζί στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών», είπε.
Πάντως, του καταλόγισε ότι καλύπτει την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς, καθώς και ότι δεν συνεχάρη την αστυνομία για την υπόθεση των εκβιασμών. Διερωτήθηκε επίσης για ποιο λόγο διακινούνταν το κρατικό χρήμα και προανήγγειλε αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα στην υπόθεση των εκβιασμών.«Ο λαός απεφάνθη τον Σεπτέμβρη έδωσε κυβέρνηση και Πρωθυπουργό», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμα 3,5 χρόνια».
Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, επανέλαβε ότι χρειαζόταν «να μπει τάξη», επικαλούμενος τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο, είπε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει κάποιους κανόνες. Κάλεσε επίσης όλους να περιμένουν να δουν τις γνωματεύσεις των συνταγματολόγων σχετικά με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα του πουλήσω όμως την ψυχή μου»
«Μπορεί να χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο, δεν θα του πουλήσω όμως την ψυχή μου», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές για συναντήσεις του με τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη. «Δεν θα κριθώ από το ποιον συναντώ, αλλά από το τι πράττω», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να σήκωσε το τηλέφωνο για να ζητήσει χάρη.
Σχολιάζοντας την υπόθεση που έχει ανακύψει με τον ΔΟΛ, ζήτησε από τον Στ. Ψυχάρη «να τα βγάλει όλα στη φόρα, δεν με απασχολεί». «Μεμπτό θα ήταν αν τον είχα ευνοήσει», συμπλήρωσε και αποκάλυψε ότι έχει απορρίψει προτάσεις για συναντήσεις τον τελευταίο χρόνο.