Οι μετανάστες, τραυματισμένοι ψυχικά από τις «ωμότητες» που διαπράττονται στη χώρα τους, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν, μόλις φθάσουν στην Ευρώπη, αυξανόμενη ξενοφοβία, υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι μετανάστες, τραυματισμένοι ψυχικά από τις «ωμότητες» που διαπράττονται στη χώρα τους, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν, μόλις φθάσουν στην Ευρώπη, αυξανόμενη ξενοφοβία, υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγγέλλοντας τις «ομιλίες μίσους» ορισμένων ηγετών.
«Οι συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και αλλού απελευθέρωσαν ένα τοξικό μίγμα κακόβουλων δυνάμεων, με απεχθείς πράξεις ωμότητας και την ανάδυση συμμοριών λαθραίων διακινητών ανθρώπων», δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.
«Το ψυχικό τραύμα που υφίστανται οι μετανάστες είναι τρομερό, αξίζουν την συμπόνια και τη συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε κατά την έναρξη του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ωστόσο βρίσκονται αντιθέτως αντιμέτωποι με άνοδο της «ξενοφοβίας», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό. Η ανέγερση συνοριακών φρακτών «μπροστά στη συρροή αυτών των απελπισμένων ανθρώπων είναι μια πράξη ωμότητας κι ένα μέτρο που δημιουργεί αυταπάτες», πρόσθεσε.
Ο κ. Ζέιντ προειδοποιησε επίσης κατά «της στρεβλής παρουσίασης που κάνει λόγο για μια δήθεν εισβολή ανθρώπων, οι οποίοι είναι φανερό ότι διαφεύγουν από χώρες» στις οποίες η ύπαρξή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.
«Όταν ηγέτες εκφέρουν ή υποθάλπουν ομιλίες μίσους, όπως το διαπιστώσαμε τους τελευταίους μήνες --ομιλίες μίσους εναντίον των μεταναστών και συγκεκριμένων εθνοτικών ή θρησκευτικών ομάδων, προκαλούν κύματα σοκ, ο αντίκτυπος των οποίων θα οδηγήσει στη βία», πρόσθσεσε.
Οι πρόσφυγες δεν αντιπροσωπεύουν απειλή για την κοινωνία, επέμεινε, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν υποτιμά τις επιμελητειακές δυσκολίες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν οι χώρες υποδοχής ή διέλευσης.