Πολιτιστικά
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016 16:00

Χρυσά Βατόμουρα για «Fantastic Four» και «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»

Το φιλμ της Σαμ Τέιλορ - Τζόνσον, «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» («Fifty Shades of Grey») και η ταινία «Fantastic Four», σε σκηνοθεσία του Τζος Τρανκ,  μοιράστηκαν το Χρυσό Βατόμουρο για την χειρότερη ταινία της χρονιάς, λίγο πριν η Αμερικανική  Ακαδημία Κινηματογράφου βραβεύσει τους καλύτερους με Όσκαρ.

Το φιλμ της Σαμ Τέιλορ - Τζόνσον, «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» («Fifty Shades of Grey») και η ταινία «Fantastic Four», σε σκηνοθεσία του Τζος Τρανκ,  μοιράστηκαν το Χρυσό Βατόμουρο για την χειρότερη ταινία της χρονιάς, λίγο πριν η Αμερικανική  Ακαδημία Κινηματογράφου βραβεύσει τους καλύτερους με Όσκαρ.


Τα Χρυσά Βατόμουρα απονέμονται για να «επιβραβεύσουν» τους χειρότερους της χρονιάς που πέρασε στον χώρο του κινηματογράφου. Πρόκειται για τα «αντιβραβεία των Όσκαρ», τα οποία απονέμονται στα χειρότερα φιλμ της χρονιάς, στις σκηνοθετικές αποτυχίες και τις κακές επιδόσεις της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Οι ηθοποιοί του Χόλυγουντ τρέμουν στο άκουσμα μιας υποψηφιότητας για τα «αντί - Όσκαρ», καθώς αυτά «σημαδεύουν» τις χειρότερες ερμηνείες.

Στη φετινή απονομή, πέντε Χρυσά Βατόμουρα - σε βασικές κατηγορίες - απέσπασε η ταινία «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» - που είναι βασισμένη στο πρώτο βιβλίο της ομώνυμης τριλογίας της Ε. Λ. Τζέιμς, το οποίο έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ σε κυκλοφορία (της τάξεως των 100 και πλέον εκατομμυρίων αντιτύπων) και έχει μεταφραστεί σε 51 γλώσσες. 

Η τολμηρή ερωτική ταινία απέσπασε το βραβείο χειρότερης ταινίας, χειρότερου σεναρίου, χειρότερης γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας, για την  Ντακότα Τζόνσον και τον  Τζέιμι Ντόρναν, οι οποίοι απέσπασαν και το Χρυσό  Βατόμουρο για τον χειρότερο συνδυασμό στην οθόνη.

Η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Τζος Τρανκ, «Fantastic Four», εκτός από το Χρυσό Βατόμουρο χειρότερης ταινίας απέσπασε βραβεία στην κατηγορία χειρότερου  ριμέικ ή σίκουελ, ενώ ο Τρανκ κέρδισε το Βατόμουρο του χειρότερου σκηνοθέτη.

Χειρότερος δεύτερος ανδρικός ρόλος αναδείχτηκε αυτός του - υποψηφίου για  Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για το «Danish Girl»  -  Έντι Ρεντμέιν, για την ερμηνεία του στην τρισδιάστατη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Το πεπρωμένο της Τζούπιτερ», ενώ στην αντίστοιχη γυναικεία κατηγορία το βραβείο πήγε στην Κάλεϊ Κουόκο - Σουίτινγκ για τη συμμετοχή της στις ταινίες «Ο Άλβιν και η παρέα του: Σκίουροι στον δρόμο» και «Ζητείται Κουμπάρος».

Τέλος, το φετινό βραβείο Μεταμέλειας το οποίο απονέμεται σε καλλιτέχνη που από τα βατόμουρα κατάφερε να φτάσει στα Όσκαρ, κέρδισε ο Σιλβέστερ Σταλόνε που είναι υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Κριντ: Η γέννηση ενός θρύλου».

Τα σημαντικότερα αντιβραβεία

Χειρότερη Ταινία
«Fantastic Four»

«Fifty Shades of Grey»
 

Χειρότερος Ηθοποιός
Τζέιμι Ντόρναν («Fifty Shades of Grey»)

Χειρότερη Ηθοποιός
Ντακότα Τζόνσον («Fifty Shades of Grey»)

Χειρότερος Β΄ Γυναικείος Ρόλος
Κάλεϊ Κουόκο - Σουίτινγκ  («Alvin and the Chipmunks»)
 

Χειρότερος Β΄ Ανδρικός Ρόλος
Έντι Ρεντμέιν («Jupiter Ascending»)

Χειρότερος Σκηνοθέτης
Τζος Τρανκ («Fantastic Four»)

Χειρότερος συνδυασμός στην οθόνη
Τζέιμι Ντόρναν και Ντακότα Τζόνσον («Fifty Shades of Grey»)

Χειρότερο  Ριμέικ ή Σίκουελ
«Fantastic Four»

Βραβείο Μεταμέλειας
Σιλβέστερ Σταλόνε.
 

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]