«Η Ελλάδα αλλάζει, χτίζει μια νέα προοπτική», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης τα εξής:
«Έχουμε διανύσει σχεδόν ενάμισι χρόνο από τις 7 Μαρτίου όταν οι πολίτες μας ανέθεσαν την ευθύνη για τη νέα διακυβέρνηση. Είχαμε ήδη συγκροτήσει μια πλατιά κοινωνική συμμαχία. Είχαμε κάνει μια ειλικρινή συμφωνία με τους πολίτες να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας. Να ξεκολλήσουμε τη χώρα από την αδράνεια, τη στασιμότητα, τη συντήρηση. να προχωρήσουμε στιην επανίδρυση του κράτους, Να χτίσουμε μια πραγματική ισχυρή οικονομία, με βιώσιμη ανάπτυξη, σε ολόκληρη τη χώρα για όλους τους πολίτες, να ενισχύσουμε το ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή, στην Ε.Ε., στο διεθνές περιβάλλον.
Η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε οριακό σημείο. Το κράτος είχε αιχμαλωτιστεί σε παθογένειες και αγκυλώσεις που υπονόμευαν την αποτελεσματικότητα, τη λειτουργία και τον κοινωνικό του ρόλο. Η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η διαπλοκή είχαν προσλάβει δραματικές διαστάσεις με βαρύτατο κόστος για την οικονομία και δυσμενέστατες συνέπειες σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας χωρίς να ανταποκρίνεται στην αποστολή του δημιουργούσαν τεράστια ελλείμματα, υπονόμευαν τον ανταγωνισμό, κινούνταν έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, σχεδόν συνώνυμα της σπατάλης, της αδιαφάνειας, της έλλειψης ευθύνης, της αναποτελεσματικότητας, της ασυδοσίας, πρόκληση για το φορολογούμενο πολίτη. Η οικονομία πίσω από την εικονική πραγματικότητα έκρυβε τεράστια χρέη και ελλείμματα. Η ανάπτυξη ήταν κατά βάση κρατικοδίαιτη. Σε ένα μεγάλο βαθμό εξαρτιόταν από τα ελλείμματα και τα δανεικά, γεγονός που δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Η κοινωνία αντιμετώπιζε μεγάλα καθημερινά προβλήματα που διαιωνίζονταν και διογκώνονταν. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, οι ελλείψεις στο χώρο της παιδείας, της υγείας και ακόμη περισσότερο η ακρίβεια και η ανεργία παρέμεναν σε διαρκή εκκρεμότητα σε βάρος της κοινωνικής συνοχής, σε βάρος των κοινωνικά ασθενέστερων.
Οι πολιτικές που απαιτούσε το έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον αναβάλλονταν. Τα αιτήματα της νέας εποχής αγνοούνταν. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις παραμερίζονταν από το φόβο του πολιτικού κόστος. Ατολμία, αδράνεια, στασιμότητα, κρατούσαν την Ελλάδα σε ένα παρατεταμένο τέλμα.
Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου με τη δέσμευση να αντιπαρατεθούμε στις παθογένειες του παρελθόντος και να εργαστούμε για μια νέα προοπτική σε στέρεες βάσεις. Στους μήνες που πέρασαν έγιναν μεγάλα, δύσκολα βήματα στο δρόμο που είχαμε χαράξει με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Παρά τις μεγάλες εκκρεμότητες και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ολοκληρώσαμε έγκαιρα την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και ενώνοντας τις δυνάμεις μας καταγράψαμε ένα συλλογικό επίτευγμα ιστορικής σπουδαιότητας… Αναδείξαμε την Ελλάδα που μπορεί να βάζει υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνει με τρόπο εκπληκτικό.
Θέσαμε από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμά μας για την επανίδρυση του κράτους. Ξεκινήσαμε αντιμετωπίζοντας χρόνια προβλήματα και ενισχύοντας θεσμούς που υπηρετούν τον πολίτη. Κινηθήκαμε με πολιτική και κοινωνική ευθύνη απέναντι στη διπλή και επιτακτική πρόκληση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη δημιουργία νέου αναπτυξιακού προτύπου.
Προχωρήσαμε με συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματός μας και πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Λύθηκαν δύσκολα προβλήματα που ούτε κάν τολμούσε να τα αγγίξουν εκείνοι που τα δημιούργησαν. Εφαρμόστηκαν πολιτικές που διαμορφώνουν μια νέα προοπτική. Ανάμεσα στα άλλα ενδεικτικά και μόνο υπενθυμίζω λύση στο πρόβλημα με τους συμβασιούχους, λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια, κατάργηση της εισφοράς για το ΛΑΦΚΑ και ρύθμιση για την επιστροφή τω ποσών που παρακρατήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αναθεώρηση σειράς κοινοτικών προγραμμάτων και κατάρτισης νέων για τη στήριξη του εμπορίου, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, περισσότερα από 30 μέτρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συγκροτημένη τουριστική πολιτική, ενεργητικές πολιτικές για την τόνωση της απασχόλησης που αποδίδουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα, καταβολή στους χρόνους που είχαμε δεσμευθεί των αποζημιώσεων και των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες, κανόνες διαφάνειας στις μελέτες και ανοικτοί διαγωνισμοί στις αναθέσεις έργων του Δημοσίου, δρομολόγηση έργων πνοής στην ελληνική περιφέρεια, αναβάθμιση των ΚΕΠ και δημιουργία νέων, ρυθμίσεις που περιορίζουν τη γραφειοκρατία, προώθηση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ολοκληρωμένα συστήματα αστυνόμευσης σε ολόκληρη τη χώρα, πολιτικές επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης των παραδικαστικών κυκλωμάτων, μεταρρυθμίσεις στο χώρο της παιδείας, βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και απομάκρυνση των ράντζων από τα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης με προοπτική πλήρους εξάλειψης.
Η Ελλάδα αλλάζει. Η Ελλάδα χτίζει, σήμερα, μια νέα προοπτική. Σίγουρα, υπάρχουν ακόμη μπροστά μας πολλά από τα ζητήματα που άφησε το παρελθόν. Υπάρχουν παθογένειες και ανισορροπίες, που δεν διορθώνονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Υπάρχουν θεσμικά και δομικά κενά, όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, που η κάλυψή τους απαιτεί ένα χρονικό διάστημα. Υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνία, όπως η ακρίβεια και η ανεργία, που έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Υπάρχουν, παράλληλα, και οι έντονες οικονομικές πιέσεις της διεθνούς συγκυρίας. Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, μέσα σε ενάμισι χρόνο, έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ανατρέπουν ισοζύγια πληρωμών, πυροδοτούν τις πληθωριστικές τάσεις, δυσχεραίνουν την αναπτυξιακή διαδικασία, πλήττουν τις εθνικές οικονομίες, σ’ ολόκληρο τον Κόσμο. Το πρόβλημα αφορά ακόμη πιο έντονα τη Χώρα μας εξαιτίας της μεγάλης πετρελαϊκής εξάρτησης που είναι διπλάσια από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Δείξαμε ψυχραιμία απέναντι στη διεθνή κρίση και εντείνουμε τις προσπάθειές μας με στόχο να περιοριστούν οι συνέπειες που προκαλούνται στην Οικονομία, τον πληθωρισμό, τον πολίτη καταναλωτή. Αναπτύσσουμε, ταυτόχρονα, συντονισμένες δράσεις, που στόχο έχουν το σταδιακό περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της Χώρας μας. Απαιτείται, όμως, και θέλω να το υπογραμμίσω, συναίσθηση ευθύνης από όλους.
Γνωρίζουμε, τόσο τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, όσο και εκείνα που εισβάλλουν από το διεθνές περιβάλλον. Δεν κρύψαμε τίποτα. Δεν πρόκειται να κρύψουμε τίποτε. Η ειλικρίνεια και η ευθύτητα είναι βασικά στοιχεία της Παράταξής μας. Είναι βασικά χαρακτηριστικά της Νέας Διακυβέρνησης. Είπαμε όλη την αλήθεια στους Έλληνες. Είπαμε την αλήθεια και πήραμε, με τόλμη, το δύσκολο δρόμο της ευθύνης. Ασκούμε διακυβέρνηση ευθύνης. Διακυβέρνηση εμπιστοσύνης. Αναδεικνύουμε οι ίδιοι τα προβλήματα που υπάρχουν και τα θέτουμε στο στόχαστρο της πολιτικής μας. Δεν αιφνιδιάσαμε και δεν αιφνιδιάζουμε, ούτε τους πολίτες, ούτε τις πολιτικές δυνάμεις. Δεν μπορεί, όμως, η πολιτική να εξαντλείται σε διαπιστώσεις. Δεν μπορεί να πετυχαίνει, αν υστερεί απέναντι στους ρυθμούς της εποχής μας. Χρέος της πολιτικής είναι να προχωρά από τη διαπίστωση στο «δια ταύτα». Και από το «πρέπει» στην πράξη. Χωρίς ολιγωρία. Με σχέδιο. Με πλήρη συναίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Με πολιτικές που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Πολιτικές Σύγχρονου Κοινωνικού Κέντρου. Πολιτικές που επιδιώκουν την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και εγγυώνται την Κοινωνική Δικαιοσύνη. Αυτό κάναμε. Αυτό κάνουμε. Και σ’ αυτό επιμένουμε. Προχωρούμε με συνέπεια, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Δεν υπάρχει, όμως, καμιά περίπτωση να συμβιβαστούμε με το παρελθόν. Επιλέξαμε από την αρχή το διάλογο, τη συνεννόηση, τη σύνθεση. Ακούμε κάθε γόνιμη άποψη, ιδέα και πρόταση. Συζητούμε με όλους. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Δεν μπορεί να επιβαρύνονται συνεχώς οι επόμενες γενιές με τα λάθη, τις παραλείψεις, τις ατολμίες του παρελθόντος. Δεν μπορεί να αρθρώνονται αοριστίες για μεταρρυθμίσεις, αλλά να κατασκευάζονται προφάσεις συντήρησης. Δεν μπορεί να λέγεται ότι χρειάζονται αλλαγές, αλλά να προβάλλονται στερεότυπες αρνήσεις, απέναντι σε κάθε διέξοδο προς το μέλλον. Δεν είναι κριτική το ψέμα και η κινδυνολογία. Δεν είναι κριτική το «όχι» σε όλα. Είναι άρνηση προόδου. Είναι αντίδραση και λαϊκισμός. Είναι αντίθεση στο μέλλον που δικαιούμαστε και μπορούμε να κατακτήσουμε. Το πρόγραμμα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που δεσμευτήκαμε να ακολουθήσουμε έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά. Δεν σταματούμε, εδώ. Δεν γυρίζουμε πίσω. Συνεχίζουμε, με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς.
Σε όλες τις κατευθύνσεις. Εργαζόμαστε για να μειώσουμε δραστικά τα δημόσια ελλείμματα, αλλά και να εξαλείψουμε τις αιτίες που τα παράγουν. Την κακοδιοίκηση, τη γραφειοκρατία, τη σπατάλη, τη διαφθορά, το λαθρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τη μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Μικρότερο στην Οικονομία, εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης, αλλά και αποτελεσματικότερο στην κοινωνία, εκεί που το χρειάζεται ο πολίτης. Ικανό να στηρίζει, αντί να παρεμποδίζει, την οικονομική δραστηριότητα. Να σέβεται τους πόρους που διαχειρίζεται, τους νόμους που ισχύουν, τους φορολογούμενους, τους πολίτες. Εκσυγχρονίζονται, για το σκοπό αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Εισάγονται νέοι θεσμοί. Απλοποιούνται διαδικασίες. Εξυγιαίνεται ο ευρύτερος δημόσιος τομέας. Γίνεται πράξη η Αποκέντρωση. Ενισχύεται η Αυτοδιοίκηση. Εφαρμόζονται - με μια φράση - οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε, με το κυβερνητικό πρόγραμμά μας.
Χτίζουμε, ημέρα με την ημέρα, ένα ισχυρό πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, ικανό να διασφαλίζει:
- τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας μας,
- την προσέλκυση νέων επενδύσεων,
- την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων,
- τη δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς,
- τη γεφύρωση των κοινωνικών
και περιφερειακών ανισοτήτων.
Δημιουργούμε, με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια κοινωνία ευκαιριών. Μια κοινωνία συνοχής και εμπιστοσύνης.
Είμαστε σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά. Προχωρούμε σταθερά. Όλοι μαζί. Ασυμβίβαστα. Αποφασιστικά. Αποτελεσματικά. Όπως απαιτεί το συλλογικό συμφέρον. Όπως απαιτεί η πραγματικότητα γύρω μας. Όπως απαιτεί το παρόν και το μέλλον του Τόπου. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε δεν κατευθύνονται από δόγματα και δεν αποβλέπουν σε εφήμερες εντυπώσεις. Είναι η ρεαλιστική φυγή από το τέλμα του χτες, το τέλμα που βολεύει μόνον τα οργανωμένα συμφέροντα και τους λίγους, τους προνομιούχους μικρών και κλειστών ομάδων. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η δυσμενής οικονομική πραγματικότητα, που μας κληροδότησε το χτες. Είναι ο μόνος δρόμος για να διασφαλιστεί μια καλύτερη προοπτική, ανάπτυξης και προόδου. Ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει περισσότερες θέσεις δουλειάς και καλύτερη ζωή για όλους. Αυτό είναι το τελικό ζητούμενο. Αυτός είναι ο στόχος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που προωθούμε. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Στρατηγική που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.
Στρατηγική που βλέπει τον αγρότη, το μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, το συνταξιούχο, τον άνεργο, το φοιτητή.
Η Ελλάδα ξεφεύγει οριστικά από τη λογική των χαμένων ευκαιριών. Η Ελλάδα ξεφεύγει οριστικά από την αδράνεια, τη λογική της αναβλητικότητας και τα φοβικά σύνδρομα, που στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο. Η Ελλάδα ενισχύει το ρόλο της στο σύγχρονο Κόσμο. Προχωρούμε με ευρωκεντρική αντίληψη και εργαζόμαστε, με ευθύνη και σοβαρότητα για την προώθηση των συμφερόντων μας στο πλαίσιο της Ε.Ε. Διευρύνουμε και αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας με τις Η.Π.Α., για την προώθηση κοινών συμφερόντων, με αμοιβαίο σεβασμό. Προχωρούμε στη σύσφιξη των σχέσεών μας με τη Ρωσία, τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, της Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου και του Καυκάσου.
Ακολουθούμε ενεργό πολιτική διαβαλκανικής συνεργασίας, με στόχο τη μετατροπή της περιοχής μας σε ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης και σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας. Επιδιώκουμε την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη γειτονική Τουρκία. Σε συνάρτηση, βέβαια, με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν και τη βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Στηρίξαμε και στηρίζουμε ανυπόκριτα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος με την πεποίθηση ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί σε μια νέα προοπτική ειρήνης και συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των δύο λαών. Μία Τουρκία που βρίσκεται σε ευρωπαϊκή πορεία, μια Τουρκία που προσαρμόζεται σταδιακά, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, μπορεί να λειτουργεί καλύτερα για όλους. Τόσο για το λαό της, όσο και για τους γείτονές της.
Όμως, το είπαμε πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: Η πορεία της γείτονος προς την Ευρώπη, ο ρυθμός και η εξέλιξη της πορείας αυτής, εξαρτάται, πρώτ’ απ’ όλα, από την ίδια. Η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου του 2004 υπαγορεύει στη γείτονα ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ορίζει μια συγκεκριμένη διαδικασία, που δεν μπορεί, ούτε να παραμερίζεται, ούτε να αγνοείται από κανένα. Οι συντεταγμένες στην πορεία αυτή, όπως για κάθε Χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ένωση, καθορίζονται και θα ελέγχονται διαρκώς από όλα, και το τονίζω, όλα, τα κράτη - μέλη της Ένωσης. Η Τουρκία θα δεσμεύεται πλέον για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικές διαδικασίες στην εξωτερική πολιτική της. Θα δεσμεύεται για το σεβασμό των ανθρωπίνων, των θρησκευτικών και των μειονοτικών δικαιωμάτων. Θα δεσμεύεται σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά και σ’ ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν, πράγματι, θέλει η Τουρκία να προχωρήσει προς την Ευρώπη, υποχρεούται να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες, τους Διεθνείς Κανόνες, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Η δική μας στρατηγική είναι γνωστή. Αποβλέπει στην κατοχύρωση των θέσεών μας και ανταποκρίνεται στην επιθυμία μας για ειρήνη και σταθερότητα. Λαμβάνουμε διαρκώς υπόψη τα δεδομένα που διαμορφώνονται και προετοιμάζουμε τις ενέργειές μας, με σύνεση και διορατικότητα. Αυτό κάνουμε και τώρα ενόψει των αποφάσεων του Συμβουλίου των Μόνιμων Αντιπροσώπων και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προχωράμε με όραμα και πρόγραμμα για την κατάκτησή του. Με το όραμα μιας δυναμικής Ελλάδας, με ισχυρούς πολίτες. Με το πρόγραμμα που επέλεξαν οι πολίτες στις 7 του Μάρτη του 2004. Είπαμε να αλλάξουμε το κλίμα της στασιμότητας και της αδράνειας. Και το αλλάζουμε. Είπαμε να παραμερίσουμε τη λογική της συντήρησης. Και την παραμερίζουμε. Είπαμε να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική. Και τη διασφαλίζουμε. Δεν δικαιούμαστε και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να εντείνει ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις του, εναντίον της Κυβέρνησης, σε μια απελπισμένη προσπάθεια...
- να κάνει αισθητή την ύπαρξη του,
- να προκαλέσει ένταση και πόλωση.
Καταφεύγει, ήδη, στις παλιές, γνωστές, πρακτικές που συνήθισε.
- Στη διαστρέβλωση,
- την παραποίηση,
- τις ισοπεδωτικές ανακρίβειες,
- τη στείρα αντίδραση απέναντι στο καινούριο.
Αναπτύσσει, μάταια βέβαια, προσπάθειες, που στόχο έχουν να αποδώσουν στη Νέα Διακυβέρνηση προβλήματα, όπως η ανεργία και η ακρίβεια, που δημιουργήθηκαν από δικές του Κυβερνήσεις. Διολισθαίνει σε ανοίκειες προσωπικές επιθέσεις. Το είπα πολλές φορές και το υπογραμμίζω άλλη μιά: Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τις πρακτικές τους. Γιατί πιστεύουμε ότι η Δημοκρατία απαιτεί ήπιο πολιτικό κλίμα και γόνιμο διάλογο. Δεν θα παίξουμε στο «ταμπλό» της πόλωσης. Γιατί δεν ωφελεί τον Τόπο μας και δεν είναι στη λογική της Παράταξης μας. Δεν το κάναμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο δεν θα το κάνουμε τώρα. Δεν πρόκειται όμως, να αφήνουμε τίποτε αναπάντητο. Οι πολίτες απαιτούν και δικαιούνται να ξέρουν όλη την αλήθεια. Όσο υπάρχουν τα προβλήματα του χτες, άλλο τόσο είναι ανάγκη να εντοπίζονται τα αίτιά τους και οι υπαίτιοι. Την «ατζέντα» του πολιτικού διαλόγου τη διαμορφώνουν οι ανάγκες της κοινωνίας και οι προτεραιότητες του Τόπου. Και όχι οι σκοπιμότητες κομμάτων και οργανωμένων συμφερόντων.
Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο. Το δρόμο της ευθύνης. Το δρόμο της εμπιστοσύνης. Το δρόμο της σύνθεσης, της ενότητας, της ομοψυχίας. Το αποδείξαμε και το αποδεικνύουμε έμπρακτα. Αναζητούμε κάθε νέα ιδέα. Ακούμε, συζητούμε, συνθέτουμε. Όμως. Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάνει άλλο τον καιρό της. Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων δεν εγκαταλείπεται. Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι προεκλογική δέσμευσή μας για?
- την επανίδρυση του Κράτους,
- την ανασύνταξη της Οικονομίας μας,
- τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης,
- την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος.
Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι η αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας για την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, την οχύρωση και την ενδυνάμωση του πολίτη, στο νέο περιβάλλον. Είναι επιλογή που υπηρετεί το συμφέρον των πολλών. Επιλογή που τολμούμε, με τη δύναμη που μας δίνει η ελληνική κοινωνία. Επιλογή που αναπτύσσεται στο σύγχρονο Κοινωνικό Κέντρο. Με διαφανείς διαδικασίες. Με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Με τη σιγουριά ενός καλύτερου μέλλοντος. Τη σιγουριά του μέλλοντος που μπορούμε να κατακτήσουμε σε όφελος όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων».