Πρωτοβουλία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αναλαμβάνει η Φώφη Γεννηματά με άρθρο της στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενισχυθούν η δημοκρατική συμμετοχή, η κυβερνητική αποτελεσματικότητα και η πολιτική αξιοπιστία, όπως αναφέρει η ίδια. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη μιας δυναμικής παρέμβασης για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της αναθεώρησης του Συντάγματος όσο και της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου».
Πρωτοβουλία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αναλαμβάνει η Φώφη Γεννηματά με άρθρο της στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενισχυθούν η δημοκρατική συμμετοχή, η κυβερνητική αποτελεσματικότητα και η πολιτική αξιοπιστία, όπως αναφέρει η ίδια.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη μιας δυναμικής παρέμβασης για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της αναθεώρησης του Συντάγματος όσο και της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου».
Τονίζει επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
Στις σημαντικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις η κ. Γεννηματά προτείνει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνεται:
Παράλληλα, όπως σημείωνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαιτείται να ενισχυθούν με θεσμικές πρωτοβουλίες:
Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, η κ. Γεννηματά θεωρεί απαραίτητο να αλλάξει από τη παρούσα Βουλή, και με βάση την απλή αναλογική προτείνει «σειρά από αλλαγές, που συνθέτουν τον ελάχιστο παρονομαστή πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η προβλεπόμενη στο Σύνταγμα αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει ήδη στις ερχόμενες εκλογές».
Τα κύρια σημεία αυτών των αλλαγών είναι:
Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, που μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για μια σειρά ακόμα κρίσιμα θέματα, όπως το ζήτημα των θητειών τόσο στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο όσο και σε άλλους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας.
Στέκεται επίσης στην οριοθέτηση των σχέσεων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία.