Απόψεις
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 07:00

Ήλιος και τσίπουρο...

Η φράση του πρωθυπουργού προς τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, δέχεται πολλές ερμηνείες.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Η φράση του πρωθυπουργού προς τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, δέχεται πολλές ερμηνείες.

Η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα σίγουρα λειτούργησε χαλαρωτικά, λίγο πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις με τους «σκληρούς» εκπροσώπους των 69 μπλόκων από τη Νίκαια.

Δημιουργεί όμως και πολλά ερωτηματικά. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός, εκ της θέσεώς του, τίποτε δεν λέει απλώς για να το πει…

Άραγε εννοούσε ότι οι δανειστές τα έχουν ήδη πάρει όλα ή έστω τα περισσότερα και επομένως απομένουν λίγα που μπορούμε να δώσουμε;

Μήπως πάλι, έχοντας γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια, στέλνει ένα μήνυμα για τις προθέσεις των δανειστών και το τι μέλλει γενέσθαι;

Σε κάθε περίπτωση, όποια ερμηνεία κι αν δοθεί στη συγκεκριμένη δήλωση, ένα είναι σίγουρο. Οτι η Ελλάδα δεν έχει να δώσει πλέον τίποτα άλλο.

Ούτε στο προσφυγικό ούτε στη διαπραγμάτευση όσο κι αν «καίγεται» για την αξιολόγηση.

Στο μεν προσφυγικό, κοινή πεποίθηση όλων των κομμάτων της Βουλής είναι ότι πλέον οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις πρόσφατες αποφάσεις, ώστε και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να δέχονται στο έδαφός τους συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών.

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και πολύ περισσότερο να αντέξει τις μεταναστευτικές ροές, εκτός αν έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ε.Ε. να μετατραπεί σε «γκέτο».

Στο «καυτό» θέμα της διαπραγμάτευσης είναι επίσης γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει αρκετά, όμως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν.

Και εκεί υπάρχει εμπλοκή.

Πολύ απλά διότι όσα μένουν να γίνουν έχουν υψηλό πολιτικό κόστος, το οποίο μπορεί να μην καταγραφεί άμεσα, όμως όλοι γνωρίζουν ότι θα εξοφληθεί με τον «λογαριασμό» των εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Αρκεί μόνο να ρίξει κανείς μια ματιά στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και θα συνειδητοποιήσει το μέγεθος και το βάθος των αλλαγών που απαιτούνται για να πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή της οικονομίας, ώστε να επιστρέψει στη χώρα η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Δεν ανέφερε τυχαία ο κεντρικός τραπεζίτης ότι «πρώτο και κρίσιμο βήμα για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος», που σημαίνει πολύ απλά τήρηση στο ακέραιο της συμφωνίας, μεταρρυθμίσεις παντού, ιδιωτικοποιήσεις, βιώσιμο ασφαλιστικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όχι υπερφορολόγηση.

Σε αντίθεση λοιπόν με το προσφυγικό, η μπάλα όσον αφορά το καυτό θέμα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται αποκλειστικά στο γήπεδο της κυβέρνησης.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες, διότι όσο ο χρόνος περνά χωρίς να γίνεται τίποτα οι συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία μπορεί να είναι ανυπολόγιστες.