Κόσμος
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2005 15:14

Ιράκ: Την απελευθέρωση εικονολήπτη του ζητεί από τους Αμερικανούς το Reuters

Την άμεση απελευθέρωση του ιρακινού εικονολήπτη, Χαϊντέρ Κάντχεμ, ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, ζήτησε το πρακτορεία Reuters.

O εικονολήπτης παραμένει υπο κράτηση για περισσότερες από 24 ώρες μετά τον τραυματισμό του ιδίου και το θάνατο ηχολήπτη του πρακτορείου από πυρά αμερικανών στρατιωτών σε επεισόδιο στη Βαγδάτη.

«Το Reuters αξιώνει την άμεση απελευθέρωση του Χαϊντέρ Κάντχεμ. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τί λόγος μπορεί να υπάρχει για τη συνέχιση της κράτησής του για περισσότερο από μία ημέρα, πόσο μάλλον αφού ήταν το αθώο θύμα ενός περιστατικού στο οποίο σκοτώθηκε ο συνάδελφός του», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σλέσινγκερ, εκ των διευθυντών του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να διερευνά το περιστατικό και αρνήθηκε να διευκρινίσει σε τί αφορά η ανάκριση του εικονολήπτη. Επίσης αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία στη Βαγδάτη στην οποία κρατείται.

«Ανακρίνεται από τον αρμόδιο αξιωματικό μας», δήλωσε ο εκρόσωπος του αμερικανικού στρατού, αντισυνταγματάρχης Ρόμπερτ Ουέτστοουν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «ασυνέπειες» σε αυτά που δήλωσε ο Κάντχεμ και ότι οι αξιωματικοί διερευνούν τα «γεγονότα που οδήγησαν στο περιστατικό».

Σήμερα εξάλλου ενταφιάστηκε ο ηχολήπτης Ουαλίντ Χαλέντ, ο οποίος είχε δεχθεί αρκετές σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος.