Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2005 16:02

Καραμανλής: Η Τουρκία δημιούργησε προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν εντός Ε.Ε.

«Η Τουρκία με την πρόσφατη δήλωσή της, με την οποία συνόδευσε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Σύνδεσης, δημιούργησε προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της γείτονος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στην Πράγα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Γίρζι Παρόουμπεκ.

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να δημιουργεί ασάφειες ως προς την ουσία και την έννοια της υπογραφής της στο Πρωτόκολλο Σύνδεσης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παρόουμπεκ, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας και δεν έδειξε διάθεση συνεργασίας. Αυτή είναι μία παράμετρος που πρέπει να σταθμιστεί και η οποία βαρύνει την εξέταση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αυτής, τόνισε.

Απο την πλευρά της Ελλάδας, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, δεν υπάρχει η προοπτική να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

Εξάλλου σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι συζήτησαν τα καίρια θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όπως είναι η περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η επικύρωση της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.

«Μας απασχόλησε και το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών, το ύψος δηλαδή του προϋπλογισμού και των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν στις χώρες της Ε.Ε. για τα έτη 2007-13», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί επιτυχώς στο θέμα αυτό, στο πλαίσιο της ομάδας των 17 κρατών-μελών που στηρίζουν ενεργά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πολιτική της συνοχής.

«Μείναμε σύμφωνοι», συνέχισε ο κ. Καραμανλής, «να συνεχίσουμε τη συνεργασία αυτή, ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε απο κοινού τις θέσεις μας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν γρήγορα σε μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τη σημασία της πολιτικής της συνοχής, το δίκαιο επιμερισμό του κόστους της διεύρυνσης και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν απο το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης των 25 κρατών-μελών. Η συμφωνία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη».

Όπως επίσης είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, αρχίζει και πάλι μία σειρά απο συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και ότι έχει σημασία να υπάρξει συμφωνία με εκείνες τις χώρες-μέλη που έχουν κοινές απόψεις και να επιδιώξουν μία λύση στη βάση της πρότασης που είχε καταθέσει η προηγούμενη προεδρία της Ε.Ε. (Λουξεμβούργο).

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη τις γενικότερες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ανέπτυξε στον πρωθυπουργό της Τσεχίας τις στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας μας, ενόψει των προσεχών συζητήσεων στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και τον ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Αγκυρας.

Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ευχαρίστησε τον κ. Παρόουμπεκ για τη φιλοξενία και την ουσιαστική συζήτηση, ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα.

Απο την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, κ. Παρόουμπεκ, χαρακτήρισε πολύ σημαντική και καλή τη συζήτηση σημειώνοντας πως ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δύο πρωθυπουργοί.

«Εχουμε εκφράσει τη γνώμη μας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που αφορούν τις υποψήφιες χώρες», είπε ο τσέχος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τσεχία έχουν παρόμοια άποψη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τον κοινωνικό και πολιτικό της χαρακτήρα.

Πηγή ΑΠΕ