Κόσμος
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 16:42

Ταξιδιωτική οδηγία Σαουδικής Αραβίας: Εγκαταλείψτε τον Λίβανο

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους πολίτες της οι οποίοι βρίσκονται στον Λίβανο να τον εγκαταλείψουν, ενώ συμβουλεύει όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν στη χώρα να μην το πράξουν.

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους πολίτες της οι οποίοι βρίσκονται στον Λίβανο να τον εγκαταλείψουν, ενώ συμβουλεύει όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν στη χώρα να μην το πράξουν.

Το Ριάντ ακύρωσε πρόσφατα προγραμματισμένο πακέτο βοήθειας προς τον στρατό του Λιβάνου, ύψους 3 δισ. δολαρίων και για την ταξιδιωτική του οδηγία επικαλείται λόγους ασφαλείας των Σαουδαράβων πολιτών.

Οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας έχουν να κάνουν με τη δυσαρέσκειά της για την αυξανόμενη ισχύ της ριζοσπαστικής, σιιτικής μουσουλμανικής και συμμαχικής με το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ανάλογη ταξιδιωτική οδηγία με την οποία απαγορεύουν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν στον Λίβανο έλαβαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE).

Ο Λίβανος ήταν από τις λίγες αραβικές χώρες που δεν καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά της σαουδαραβικής διπλωματικής αποστολής στο Ιράν, μετά την εκτέλεση, στη Σαουδική Αραβία, Σαουδάραβα σιίτη ριζοσπάστη κληρικού.

Η σουνιστική ισλαμική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό ισλαμικό Ιράν είναι βασικοί αντίπαλοι για την επιρροή στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Παραδοσιακά, το Ριάντ διατηρεί καλές σχέσεις με τη Δύση, ενώ το Ιράν, μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, επιδιώκει την εγκαθίδρυση ριζοσπαστικών ισλαμιστικών καθεστώτων στην ευρύτερη περιοχή.

Και τα δύο καθεστώτα ωστόσο είναι ιδιαίτερα συντηρητικά στην εσωτερική τους πολιτική, εφαρμόζοντας με σκληρότητα τον ισλαμικό νόμο (σαρία).

Οι εκτιμήσεις για το σουνιτικό Ισλάμ είναι ότι το ακολουθεί το 75% έως και 90% των μουσουλμάνων του πλανήτη, ενώ το σιιτικό Ισλάμ εκφράζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 10% έως 20% των πιστών του Ισλάμ ανά τον κόσμο.

naftemporiki.gr