Να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε εκ νέου σήμερα την Τουρκία ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, ωστόσο διευκρίνισε ότι το Παρίσι δεν σκοπεύει να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε..
«Επισυνάπτοντας τη μονομερή δήλωση στην υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης, η Τουρκία δεν διευκόλυνε τα πράγματα: δεν νοείται μια χώρα που ζητεί την ένταξή της σε μια κοινότητα χωρών να μην αναγνωρίζει ένα από τα μέλη της», τόνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών κατά την ομιλία του στη διάσκεψη των γάλλων πρεσβευτών στο Παρίσι..
Η Γαλλία «δεν επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα κρίση στην Ευρώπη», αλλά «έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την Τουρκία αποσαφηνίσει τη θέση της για την Κύπρο», πρόσθεσε.
«Κατά συνέπεια έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από την Τουρκία να αποσαφηνίσει τη θέση της και να δεσμευθεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά όλες τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την τελωνειακή ένωση, περιλαμβανομένης της πρόσβασης των κρατών μελών στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια. Αυτό το αίτημα είναι νόμιμο. Γίνεται με πνεύμα ευθύνης, διότι η Γαλλία δεν θέλει να ξεκινήσει μια νέα κρίση στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
Όπως είπε ο κ. Ντουστ-Μπλαζί, η Γαλλία «θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, αλλά αναμένει την Τουρκία και κάθε υποψήφια χώρα να σεβαστούν τις δικές τους δεσμεύσεις και να εκπληρώσουν τις συνθήκες για ένταξη στην Ενωση».
Εξάλλου τις αμφιβολίες της χώρας του όσον αφορά την ενδεχόμενη πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., επανέλαβε και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, δύο ημέρες πριν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης συναντηθούν στην Ουαλία για να συζητήσουν το ζήτημα της Τουρκίας και άλλα θέματα.
Θα πρέπει να υπάρξει «μία συγκεκριμένη εναλλακτική επιλογή» στην ένταξη κατά τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Σιούσελ έπειτα από την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το «ανοικτό τέλος» των διαπραγματεύσεων, μια διατύπωση που συμφωνήθηκε στους κόλπους της Ε.Ε., δεν πρέπει να είναι ένα «τέχνασμα», σημείωσε.