Πολιτική
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 10:31

Προσφυγικό και αγροτικό δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης

Αντιμέτωπη για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα με δύο μείζονα προβλήματα, το αγροτικό και το προσφυγικό, βρίσκεται η κυβέρνηση. Για το δεύτερο ξεκινούν διπλωματικές πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και με γειτονικά κράτη όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Κροατία. 

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Αντιμέτωπη για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα με δύο μείζονα προβλήματα, το αγροτικό και το προσφυγικό, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Και τα δύο απασχόλησαν επί μακρόν χθες τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του στο Μαξίμου. Για μεν τις αγροτικές κινητοποιήσεις εκφράστηκε η άποψη ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και των αποφάσεων στις 13 του περασμένου Ιουλίου «έκανε το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει» και από εδώ και πέρα οι αγρότες θα αποφασίσουν πως θα κινηθούν.

Την ίδια ώρα οι αγρότες στα μπλόκα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε δύο προβλήματα: τις επιπτώσεις του κλεισίματος των εθνικών οδών και των τελωνείων σε όλη τη χώρα και τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που επείγεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν μπορεί να ελπίζει σε αποκλιμάκωση της έντασης και μέχρι ποιου σημείου είναι αποφασισμένοι οι αγρότες να φτάσουν. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν στην κυβέρνηση, η πόρτα του διαλόγου θα παραμείνει ανοιχτή.

Στο προσφυγικό η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των κ. Μουζάλα και Τόσκα, αποφασίσθηκε η σημερινή επιχείριση της αστυνομίας στην Ειδομένη ώστε να απομακρυνθούν οι μετανάστες που έκλεισαν τη γραμμή του τρένου και να μεταφερθούν με λεωφορεία στην Αθήνα ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος.

Επίσης αποφασίσθηκε να ανοίξει το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, το οποίο ήδη ήταν έτοιμο, ώστε να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται με πλοία από τα νησιά στον Πειραιά.

Από εκεί και μετά η κυβέρνηση θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και με γειτονικά κράτη όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Κροατία. Ο φόβος της κυβέρνησης είναι ότι και εντός της Γερμανίας πλέον αρχίζει να ωριμάζει η ιδέα πως αν δεν μπορεί να ελεγχθεί το Αιγαίο η ανάσχεση των προσφυγικών ροών να γίνεται στη λεγόμενη οδό των Δυτικών Βαλκανίων.

Η αυριανή συνάντηση στην Αυστρία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δείχνει ότι η προφορική συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Παρασκευή ήταν μόνο στα χαρτιά.