Πολιτική
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 16:43

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Χωρίς κομματικό χαρακτήρα το συλλαλητήριο της 10/9

Περιεχόμενο του συλλαλητηρίου της 10ης Σεπτεμβρίου που οργανώνουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ στη Θεσσαλονίκη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 70η ΔΕΘ, θα είναι η διεκδίκηση των αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος και δεν πρόκειται να λάβει αντικυβερνητικό ή κομματικό χαρακτήρα.

Αυτό τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και Σπύρος Παπασπύρος.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα, Κώστας Πουπάκης, επισημοποίησε τη συμμετοχή της ΔΑΚΕ στο συλλαλητήριο, εκφράζοντας διαφωνίες σε αρκετά σημεία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης σε περίπτωση που κατά την εξέλιξη της διαδήλωσης διαπιστωθεί ότι παίρνει άλλη τροπή.

Οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ τόνισαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την περιφρούρηση του ειρηνικού χαρακτήρα του συλλαλητηρίου. Ο κ. Πολυζωγόπουλος είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη και δήλωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον αρχηγό της Αστυνομίας και τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συζητηθεί πώς θα εξελιχθεί ειρηνικά το συλλαλητήριο. Ο κ. Παπασπύρος από την πλευρά του, επέστησε την προσοχή των αστυνομικών αρχών και για την αποφυγή ενδεχόμενου προβοκάτσιας.

Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 6:30 το απόγευμα του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου, στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία μέχρι την πλατεία της ΧΑΝΘ. Στις 9 μ.μ. είναι προγραμματισμένη η ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη ΧΑΝΘ.

«Εμείς δεν ερχόμαστε για να δημιουργήσουμε προβλήματα στην πόλη. Εργαζόμαστε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να αφήσει περιθώριο για να δημιουργηθούν προβλήματα στη Θεσσαλονίκη», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ παρατήρησε πως σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους δεν διακατέχονται από το σύνδρομο του αντικυβερνητισμού, όμως ο αντικυβερνητικός χαρακτήρας της διαδήλωσης είναι δεδομένος - ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, με τη λογική ότι το κράτος είναι ο εργοδότης τους. Πρόσθεσε πως δεν κρίνεται μόνο η κυβέρνηση, αλλά κρίνονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το αν συμπαρίστανται ή όχι στα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και τα κάλεσε να πάρουν θέση.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα καταργήσουν στην πράξη το νόμο για το εργασιακό, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, και μετά τη ΔΕΘ η ΓΣΕΕ θα καταγγείλει τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα απαιτήσει κάλυψη απωλειών, διασφάλιση του εισοδήματος από τον πληθωρισμό και ενίσχυσή του με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας. Εθεσε, επίσης, το αίτημα χορήγησης επιδόματος θέρμανσης.

«Είμαι ΓΣΕΕ και θα είμαι στη Θεσσαλονίκ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα και εξέφρασε ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις των προέδρων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την περιφρούρηση του ειρηνικού χαρακτήρα του συλλαλητηρίου. Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες, ενώ κατήγγειλε συμπεριφορές κομματικών παραγόντων -χωρίς να τους κατονομάσει- που καλούσαν τον κόσμο στο συλλαλητήριο, όπως και πρωτοβουλίες πολιτικών νεολαιών να δρομολογήσουν λεωφορεία για τη μετακίνηση διαδηλωτών. Παράλληλα διαφώνησε και με τον πανελλαδικό χαρακτήρα που δίνεται στο συλλαλητήριο (διοργάνωση από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), λέγοντας ότι έπρεπε να έχει τοπικό χαρακτήρα.

Πηγή ΑΠΕ