Πολιτική
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 18:32

Κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση για τα προβλήματα στην Παιδεία

Επισκέψεις σε σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του Κινήματος σε μία πρώτη κίνηση ανάδειξης των προβλημάτων της Παιδείας, τα οποία και συζητήθηκαν επί μακρόν στη σημερινή συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση των συντονιστών συζητήθηκαν επίσης το αγροτικό, με εισηγητές τη Ροδούλα Ζήση και το Χρήστο Πρωτόπαπα και η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με εισήγηση του Κώστα Σπηλιόπουλου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ «δούλεψε καλά και αποτελεσματικά», ενώ το ίδιο θετική ήταν και η αποτίμηση για τη δουλειά του Συντονιστικού.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του ότι η Παιδεία είναι κλειδί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής, έκανε λόγο για οικονομική υποβάθμιση εκ μέρους της κυβέρνησης, τόσο γενικότερα, όσο και ειδικότερα σε θέματα Παιδείας και για αποσπασματικές πολιτικές που πλήττουν τα φτωχότερα στρώματα.

Ειδικότερα για την Παιδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ελλείψεις στη στελέχωση των βαθμίδων της εκπαίδευσης και για υποβάθμιση της επιμόρφωσης και του ολοήμερου σχολείου, ενώ αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα, είπε ότι η ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημίων εξαρτάται από το αν είναι συνδεδεμένα με την παραγωγή και όχι από τον αριθμό των εισακτέων.

Σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κείμενο αυτό ενώ απαιτεί από τους μαθητές να αξιολογούνται με βάση το 10, δίνει άριστα στην υπουργό που θα έπρεπε να πάρει κάτω από τη βάση.

Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται σε ένα αποσπασματικό μέτρο που εισάγει έναν ισοπεδωτικό αριθμό, χωρίς να συναξιολογεί και άλλα στοιχεία των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των μαθητών. Οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν στο ότι απαιτείται μια πιο ενδελεχής προσέγγιση στο έτσι και αλλιώς σύνθετο θέμα της αξιολόγησης των μαθητών.

Εξάλλου, κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την ακρίβεια ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, άσκησαν η συντονίστρια και ο αναπληρωτής συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Ροδούλα Ζήση και Χρήστος Πρωτόπαπας αντιστοίχως, σημειώνοντας ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα υποστεί σοβαρή επιβάρυνση από τις μεγάλες και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις που συνδέονται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης.