Κόσμος
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 19:17

Αντιδράσεις στα Σκόπια για τις δηλώσεις Καραμανλή

Αντιδράσεις προκάλεσαν στα Σκόπια οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στην Πράγα, ότι η απουσία διάθεσης συνεργασίας από την ΠΓΔΜ, -με την απόρριψη των προτάσεων που παρουσίασε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ- για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας, είναι μία παράμετρος η οποία βαρύνει ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, Μπλάγκογιε Χαντζίνσκι, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει ενεργά στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές δομές και συμπλήρωσε ότι αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Ελλάδας για το θέμα αυτό σημαίνει «αντιφατική πολιτική», αντίθετη με τις δεσμεύσεις της Αθήνας για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα μέχρι σήμερα εργάστηκε για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές δομές. Τέτοιου είδους δηλώσεις (σσ. του πρωθυπουργού της Ελλάδας) γίνονται για να εξασφαλίσει η Ελλάδα αλληλεγγύη από τους εταίρους της στην Ε.Ε., έτσι ώστε η ανύψωση των σχέσεων και του καθεστώτος της χώρας μας στην Ε.Ε. να εξαρτηθεί από την επίλυση της εκκρεμμότητας της ονομασίας», συμπλήρωσε ο κ. Χαντζίνσκι.

Εξάλλου, η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» σχολιάζει ότι ο κ. Καραμανλής έστειλε ανησυχητικά μηνύματα στα Σκόπια και ανήγγειλε σοβαρά εμπόδια στο δρόμο των Σκοπίων προς την Ευρώπη, ενώ η εφημερίδα «Βρέμε» γράφει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «ουσιαστικά ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει για την ένταξη της Μακεδονίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αν πρώτα δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας».

Πηγή ΑΠΕ