Κόσμος
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 15:29

Κομισιόν: Η δήλωση της Τουρκίας δεν επηρεάζει τις υποχρεώσεις της από την υπογραφή του πρωτοκόλλου

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι στο πλαίσιο της σημερινής -πρώτης μετά τις θερινές διακοπές- Συνόδου της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER), η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γνωμοδότησε ότι η δήλωση της Τουρκίας δεν επηρεάζει σε κανένα τομέα τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η τουρκική κυβέρνηση υπογράφοντας το πρωτόκολλο.

Ειδικότερα η εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την Επιτροπή είναι εξαιρετικά σημαντική η εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου, φέρνοντας ως παράδειγμα την υποχρέωση της Τουρκίας να επιτρέπει στο εξής στα υπό κυπριακή σημαία πλοία να ελλιμενίζονται στα τουρκικά λιμάνια.

Επίσης, η εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε πως ανεξάρτητα από το τι αναφέρει η Τουρκία στη δήλωσή της για την Κύπρο, είναι ξεκάθαρο ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου θα διεξάγονται και με τα 25 κράτη μέλη της Ε.Ε., αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι με τη διαδικασία αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, θα υποχρεωθεί η Αγκυρα να έρχεται σε συνεχείς και επίσημες διαβουλεύσεις με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι η ανταλλαγή απόψεων που άρχισε σήμερα στο διπλωματικό επίπεδο της Ε.Ε., θα συνεχισθεί αύριο στο Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, και στη συνέχεια οι «25» θα προχωρήσουν στη σύνταξη της απαντητικής αντιδήλωσης τους που θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων η γαλλική αντιπροσωπεία παρουσίασε ορισμένες προτάσεις για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης των «25», με τις οποίες συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα και η Κύπρος. Παράλληλα, η βρετανική προεδρία άρχισε να εκπονεί προσχέδιο της αντιδήλωσης, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων.

Πηγή ΑΠΕ