Τεχνολογία-Επιστήμη
Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016 13:03

Ρωσία: «Ασπίδα» στους αστεροειδείς διηπειρωτικοί πύραυλοι από τον Ψυχρό Πόλεμο

Μέρος από το οπλοστάσιο που είχε αναπτυχθεί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου σκοπεύει να αξιοποιήσει η Ρωσία για να «θωρακίσει» τη Γη από τους επικίνδυνους αστεροειδείς.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Μέρος από το οπλοστάσιο που είχε αναπτυχθεί την εποχή του Ψυχρού Πολέμου σκοπεύει να αξιοποιήσει η Ρωσία για να «θωρακίσει» τη Γη από τους επικίνδυνους αστεροειδείς.

Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Σάμπιτ Σαϊτγκαράγιεφ, κορυφαίος ερευνητής ο οποίος εργάζεται στη ρωσική εταιρεία σχεδίασης πυραύλων Makeyev OKB.

Σύμφωνα με τον Σαϊτγκαράγιεφ, το σχέδιο προβλέπει την αναβάθμιση ενός αριθμού από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που διαθέτει η χώρα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταστρέψουν διαστημικούς βράχους με διάμετρο 20-50 μέτρα και πορεία προς τον πλανήτη μας.

Μάλιστα, η πρώτη δοκιμή μπορεί να γίνει το 2036, με στόχο τον αστεροειδή 99942 Άποφις.

Βέβαια, οι αστεροειδείς τέτοιου μεγέθους δεν μπορούν να συγκριθούν με τα τεράστια ουράνια αντικείμενα που έχουν κατά καιρούς «επισκεφθεί» τη Γη – όπως αυτό που, σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, προκάλεσε τον αφανισμό των δεινοσαύρων απελευθερώνοντας με την πρόσκρουσή του ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη ενέργεια από τις πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Στην περίπτωσή τους, όμως, το πρόβλημα είναι πως τουλάχιστον προς το παρόν μπορούν να ανιχνευθούν λίγες μόλις ώρες πριν φτάσουν στον πλανήτη μας.

Επομένως, με δεδομένο πως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι σχεδιάσθηκαν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για εκτόξευση, ο Σαϊτγκαράγιεφ υποστηρίζει πως αποτελούν την ιδανική λύση για την άμεση καταστροφή τέτοιων βράχων.

Ο Ρώσος ερευνητής προσθέτει πως έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός των απαραίτητων τροποποιήσεων στους πυραύλους. Επομένως, δεν αποκλείεται το 2029, όταν ο 99942 Άποφις θα προσεγγίσει τη Γη, να είναι όλα έτοιμα για να δοκιμασθεί η ιδέα στην πράξη.

Ωστόσο, συμπληρώνει πως στο μεταξύ θα πρέπει να εξασφαλισθεί η άδεια από τις ρωσικές αρχές για την τροποποίηση ενός αριθμού πυραύλων, όπως επίσης και να εξευρεθούν αρκετά εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ.

Δύο ζητήματα για τα οποία δεν ξεκαθαρίζει κατά πόσο έχουν δρομολογηθεί.

Πάντως, η ιδέα για τη χρήση πυραύλων με σκοπό την καταστροφή στόχων στο διάστημα προκαλεί ανησυχίες στις ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και χρόνια θεωρούν πως η Ρωσία επιδιώκει να αναπτύξει οπλικά συστήματα που θα μπορούν να πλήξουν δορυφόρους.

Επιπλέον, στη συνέντευξη του Ρώσου επιστήμονα, δεν γίνεται σαφές αν οι τροποποιημένοι πύραυλοι θα συνεχίσουν να είναι εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές, όπως και οι συμβατικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, ή θα καταστρέφουν τους αστεροειδείς με συμβατικά εκρηκτικά.

Η NASA εξετάζει επίσης τη δυνατότητα καταστροφής διαστημικών βράχων με πυρηνικά, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα όπως το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore.

Παρ’ όλα αυτά, μιλώντας στο CNN, ο επιστήμονας του Εργαστηρίου Πολ Μίλερ σημειώνει πως δεν γνωρίζει να υπάρχει στις ΗΠΑ ενδιαφέρον για τη χρήση τροποποιημένων βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Μίλερ, καθώς εξελίσσονται συνεχώς οι δυνατότητες χαρτογράφησης των επικίνδυνων διαστημικών βράχων, σύντομα η όποια απειλή θα γίνεται αντιληπτή δεκαετίες νωρίτερα.

Επομένως, δεν θα είναι απαραίτητη μία λύση για την άμεση καταστροφή τους.