Κόσμος
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 19:21

Ε.Ε.: Ντε φάκτο αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία μέσω ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Τουρκία θα εισέλθει σε μια διαδικασία η οποία θα την οδηγήσει υποχρεωτικά σε ντε φάκτο αναγνώριση της Κύπρου, αναφέρει σε γνωμοδότησή της η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων .

Η γνωμοδότηση αυτή σε συνδυασμό με τις θέσεις που παρουσίασε επί του θέματος σήμερα στις Βρυξέλλες ο γάλλος πρέσβης, έχοντας τη στήριξη της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας, διαμόρφωσαν σε γενικές γραμμές το κλίμα της σημερινής συνεδρίασης του COREPER.

Συγκεκριμένα η γαλλική πλευρά έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι η δήλωση της Τουρκίας στερείται νομικής υπόστασης, στην ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο και στην ανάγκη παρακολούθησης από την Ε.Ε. του τρόπου με τον οποίο θα εφαρμόσει η Τουρκία το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η βρετανική προεδρία του σημερινού Συμβουλίου δήλωσε ότι στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στην Ουαλία θα προχωρήσει στην επαναδιατύπωση του σχεδίου της δήλωσης των «25», αφού το κείμενο που εμφάνισε σήμερα προκάλεσε πολλές ενστάσεις, τόσο επί της ουσίας όσο και επί των διατυπώσεων.

Εν τω μεταξύ λίγο μετά την παρουσίαση του σχεδίου δήλωσης της βρετανικής προεδρίας για την Κύπρο στις εθνικές αντιπροσωπείες, ο υπουργός εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον βρετανό ομόλογό του,Τζακ Στρό, καθώς και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο με τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ερωτηθείς σχετικά, λίγο πριν αναχωρήσει για το Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου αύριο θα αρχίσει αύριο το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε ότι «η τουρκική δήλωση έχει προκαλέσει σειρά προβλημάτων τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν από την Ε.Ε., ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες».

Σχολιάζοντας το σχέδιο της «αντιδήλωσης» που παρουσίασε σήμερα η βρετανική προεδρία, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε τα εξής:

«Η Ε.Ε. αποφάσισε ότι θα προβεί σε αντιδήλωση- απάντηση προς την τουρκική μονομερή δήλωση. Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της βρετανικής προεδρίας πρέπει να βελτιωθεί προκειμένου να καλύψει την ανάγκη μιας σαφούς ευρωπαϊκής απάντησης, η οποία θα ανταποκρίνεται στο γενικό πνεύμα που υπάρχει μεταξύ των κρατών - μελών».

Πηγή ΑΠΕ