Το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, αν με τη σημερινή του μορφή ψηφιστεί από τη Βουλή, θα οδηγήσει τους περισσότερους δικηγόρους σε φυγή από το επάγγελμα, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης.
Το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, αν με τη σημερινή του μορφή ψηφιστεί από τη Βουλή, θα οδηγήσει τους περισσότερους δικηγόρους σε φυγή από το επάγγελμα, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης.
Όπως είπε, η ασφαλιστική υποχρέωση, με το συγκεκριμένο προσχέδιο, για τους δικηγόρους φθάνει περίπου στο 38,5% του συνολικού εισοδήματός τους, που επιμερίζεται σε 20% για την πλήρη σύνταξη, σε 6,95% για την παροχή υγείας, σε 7,5% για την επικουρική σύνταξη και σε 4% για το εφάπαξ.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι αν ένα δικηγόρος έχει αυτή τη στιγμή ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει ασφαλιστική εισφορά 3.850 ευρώ, 2.900 φόρο, 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, 120 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης και θα πρέπει να συνυπολογίσει αναλογικά και την προκαταβολή φόρου του επόμενου έτους. Υπογράμμισε επίσης ότι η ασφαλιστική εισφορά αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα.
Ο κ. Στατογιάννης τόνισε ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει μια λογική να τιμωρεί αυτόν που δουλεύει, μέχρι του σημείου να μην μπορεί ο δικηγόρος να αντεπεξέλθει και να προχωρά σε αδήλωτη εργασία.
Χαρακτήρισε πάντως αναγκαία τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό και προσέθεσε ότι ο κλάδος των δικηγόρων θέλει να συνεισφέρει σε αυτό, λέγοντας πως «όλοι έχουμε την υποχρέωση να προασπίσουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας καθαρά και όχι με συντεχνιακή λογική».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο κλάδος βρίσκεται σε πέμπτη εβδομάδα αποχής και το κατά πόσο θα αντέξουν οι συνάδελφοί του, ο πρόεδρος του ΔΣΠ είπε ότι αυτό που εισπράττει είναι η διάθεση για συνέχιση του αγώνα.
Παίρνοντας τον λόγο, ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Παναγιώτης Πετρόπουλος είπε ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη, αλλά ούτε από μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων, προϋποθέσεις που, όπως σημείωσε, έθεσε το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας πέρυσι, όταν ακυρώθηκαν οι διατάξεις του δεύτερου Μνημονίου αναφορικά με τους μεγαλοσυνταξιούχους.
Θέλω να πω ότι πέραν από τα ζητήματα ουσίας που έχουμε θέσει ως κλάδος και σε επίπεδο υπαρκτής νομολογίας, έχω κάθε λόγο να λέω ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο έχει τρωτά σημεία, και στο μέλλον αν ψηφιστεί ως έχει μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό, προσέθεσε.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο βουλευτής Α’ Πειραιά της ΝΔ Κωστής Κατσαφάδος, ο οποίος ανέφερε ότι το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο για να μπορέσει να στηριχθεί χρειάζεται δύο πράγματα, το ένα είναι η βιωσιμότητα του και το δεύτερον είναι να είναι δίκαιο.
Ο κ. Καταφάδος τάχθηκε υπέρ της αναδιοργάνωσης του ασφαλιστικού συστήματος και είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές 1,8 δισ. για τον επόμενο 1,5 χρόνο, καθώς υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση την οποία έχει ψηφίσει η Βουλή.
Είπε, επίσης ότι υπάρχουν «ευγενή ταμεία», όπως της ΔΕΗ, που «ακουμπάει» έναν νόμο του Ε. Βενιζέλου που ψηφίστηκε το 2001 για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα αποθεματικά της η ΓΕΝΟΠ και να μπει στο Χρηματιστήριο, και για τα επόμενα 40 χρόνια το κράτος θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Μιλάμε για πάνω από 700 εκατ. ζεστό χρήμα που φεύγει από τον κρατικό προϋπολογισμό, τόνισε ο κ. Κατσαφάδος και είπε ότι υπάρχουν και άλλα «ευγενή» ταμεία με ανάλογα προνόμια.
Ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε τέλος ότι το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα, καθώς το τελικό κείμενο θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Πηγή: ΑΜΠΕ