Κόσμος
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2005 16:00

Πυροβολισμοί κατά την απομάκρυνση των πληγέντων από την Ν. Ορλεάνη

Η επιχείρηση απομάκρυνσης περισσότερων από 20.000 ανθρώπων από το στάδιο Superdome της Νέας Ορλεάνης στο Astrodome του Χιούστον διακόπηκε προσωρινά εξαιτίας πυροβολισμών κατά των ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται για την εκκένωση των πληγέντων από το φονικό τυφώνα Κατρίνα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης.

«Μας είπαν πως πυροβολούν εναντίον ελικοπτέρων Chinook και η επιχείρηση διακόπηκε ως την αυγή», δήλωσε η Γκλόρια Ρέμερ, εκπρόσωπος του Ρόμπερτ Έκελς, δικαστή της κομητείας Χάρις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως η απομάκρυνση των προσφύγων από το Superdome διακόπηκε προσωρινά λόγω πυροβολισμών στις εισόδους του σταδίου και η αστυνομία έκρινε πως είναι επικινδυνο να συνεχιστεί η εκκένωση.

Οι αρχές της Νέας Ορλεάνης άρχισαν σήμερα την επιχείρηση εκκένωσης της πόλης από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν αποκλεισμένοι στην πόλη. Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Νέιγκιν ανακοίνωσε πως σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από την ευρύτερη περιοχή, ωστόσο εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν ακόμα αποκλεισμένοι. Η κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Κάθλιν Μπλάνκο, επανέλαβε σήμερα την έκκλησή της προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Νέα Ορλεάνη. «Παρακαλούμε τους ανθρώπους να φύγουν», τόνισε προσθέτοντας ότι η πόλη πρέπει να παραδοθεί στο προσωπικό που διεξάγει τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο υπεύθυνος των νοσοκομείων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, ο Ντον Σμίθμπεργκ, ανακοίνωσε πως περίπου 10.000 άνθρωποι, ασθενείς και μέλη του προσωπικού, απομακρύνονται, επειδή εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των καυσίμων για τις γεννήτριες ηλεκτρικού.

Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για πολλές εκατοντάδες νεκρούς, ενώ οι λεηλασίες λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο 110 ανθρώπων στο Μισισίπι, εκ των οποίων 100 στην κομητεία Χάρισον. Η κυβερνήτης Κάθλιν Μπλάνκο εξέφρασε την οργή της για τις πολυάριθμες λεηλασίες και υποσχέθηκε να «επιβάλει το σεβασμό στο νόμο και την τάξη». «Θα απαλλάξουμε τους δρόμους" από τους εγκληματίες αυτούς "με οποιοδήποτε κόστος», υπογράμμισε.

Ήδη περισσότερα από 5.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί στις Πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο, εκ των οποίων περίπου 3.600 στη Λουιζιάνα και σχεδόν χίλιοι στο Μισισίπι, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.