Κόσμος
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2005 14:23

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν έχει τίποτε περισσότερο να δώσει στην Ε.Ε.

Καμία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να περιμένει κάτι περισσότερο από την Τουρκία αφού η Αγκυρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τόνισε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου.

«Πλέον η Τουρκία δεν έχει τίποτε περισσότερο να δώσει (στην ΕΕ). Κάναμε τα πάντα σε σχέση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης», δήλωσε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Νάπολη της Ιταλίας που μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

«Κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου», είπε αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τον Οκτώβριο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε «ορισμένες χώρες» ότι χρησιμοποιούν το θέμα της ένταξης της Τουρκίας για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους: «Ας σταματήσουμε να δημαγωγούμε και ας προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αποτέλεσμα. Αυτό επιθυμώ και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, οι χώρες της Ε.Ε. που αντιτίθενται στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου είναι λίγες.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε πως η Τουρκία θα εγκαταλείψει τον στόχο της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν η Ε.Ε. επιβάλει νέους όρους ή προσπαθήσει να προσφέρει στην Αγκυρα μια εταιρική σχέση αντί της πλήρους ένταξης http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/02/1085077.htm .

Στη Λευκωσία, ιδιαίτερα ικανοποιητικό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, το γεγονός ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έτυχαν μεγάλης υποστήριξης από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η βρετανική προεδρία θα έχει καταγράψει τις αντιδράσεις που υπήρξαν από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα τις αξιολογήσει και όταν θα γίνει νέα συζήτηση, θα υπάρξει η αναγκαία ομοφωνία στην αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη δήλωση της Τουρκίας.

Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις στο κείμενο της βρετανικής προεδρίας και ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς. Επίσης επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Η βρετανική πρόταση για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρώπης και για το θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου σύνδεσης, αποτελεί βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο επόμενο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων, δήλωσε στην Αθήνα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος.

Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Νιούπορτ η ελληνική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για ορισμένα θέματα της βρετανικής πρότασης, τα οποία και θα συζητηθούν στο επόμενο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων.