Υγεία
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 10:19

Τα πρώτα σημάδια του Alzheimer

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο, αναλύουν το φαινόμενο των ανοιακών παθήσεων όπως είναι το Alzheimer, καθώς, όσο πάνε και αυξάνονται οι ασθενείς με ανοιακές παθήσεις.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο, αναλύουν το φαινόμενο των ανοιακών παθήσεων όπως είναι το Alzheimer, καθώς, όσο πάνε και αυξάνονται οι ασθενείς με ανοιακές παθήσεις.

Μελέτη που έγινε από επιστήμονες του New South Wales, στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», διαπίστωσε ότι τα άτομα που εμφανίζουν Altheimer έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά της πρωτεΐνης NCAM2 στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ιστό από τον εγκέφαλο νεκρών ασθενών για να μελετήσουν την πρωτεΐνη που συνδέει τις μεμβράνες των συνάψεων και ανακάλυψαν ότι σε ασθενείς με Alzheimer είχαν καταστραφεί στον εγκέφαλο τους οι συνάψεις αυτές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του, ιδιαίτερα για τη μάθηση και τη δημιουργία αναμνήσεων. Η καταστροφή αυτή όπως είπαν, συντελείται στα αρχικά στάδια της νόσου Alzheimer.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απώλεια αυτών των συνάψεων/δομών που συνδέουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο, είναι από τα πρώτα σημάδια της νόσου και μόλις συμβαίνουν ξεκινά η εξασθένηση της νοητικής μας κατάστασης ενώ, στη συνέχεια τα νευρικά κύτταρα νεκρώνονται εντελώς.

Παρατήρησαν επίσης, ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης NCAM2 ήταν χαμηλά σε όσους είχαν εμφανίσει τη νόσο. Όπως είδαν και στη μελέτη που έκαναν σε ποντίκια, η πρωτεΐνη NCAM2 διασπάται από την βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη η οποία, είναι το κύριο συστατικό των πλακών που εμφανίζονται στον εγκέφαλο όταν εμφανίζεται η νόσος. Συνεπώς η απώλεια των συνάψεων/δομών συνδέεται άμεσα με την απώλεια της πρωτεΐνης NCAM2.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα ευρήματα αυτά ίσως βοηθήσουν στο μέλλον για την παραγωγή νέων θεραπειών που θα εμποδίζουν την καταστροφή της πρωτεΐνης NCAM2.