Αποφασισμένος να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα -αξιολόγηση, προσφυγικό- εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας στο σημερινό φύλλο της «Αυγής» ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού και μόλις συμβεί αυτό, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα».
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Αποφασισμένος να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα –αξιολόγηση, προσφυγικό- εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας στο σημερινό φύλλο της «Αυγής» ότι «πολύ σύντομα» θα κλείσουν οι προκλήσεις της αξιολόγησης, του χρέους και του προσφυγικού και μόλις συμβεί αυτό, «η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», περιγράφοντας τους στόχους της κυβέρνησης σημειώνει: «Να κλείσουμε το ταχύτερο την αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος».
Στην παρούσα φάση, πρώτο στην ατζέντα του Μαξίμου είναι το προσφυγικό, ενώ για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός επιμένει να αναδεικνύει τις διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών.
Στη σημερινή του συνέντευξη στην Αυγή ο κ. Τσίπρας απαντά σε σχετική ερώτηση με το ασαφές «αυτό που εξετάζουμε και ζητάμε είναι να σταματήσουν κάποιοι μονομερώς να κωλυσιεργούν, εμποδίζοντας τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».
Την ίδια ώρα βέβαια, το μήνυμα των δανειστών, παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους κυρίως στα νούμερα και όχι στη φιλοσοφία των όσων ζητούν, είναι αφενός ότι τα μνημόνια δεν γράφονται σε πέτρα, αξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται ανά τρίμηνο, αφετέρου ότι για να πιαστούν οι στόχοι για πλεόνασμα την επόμενη τριετία θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα είτε 9 δισ. που ζήτησε το Ταμείο και ο κ. Τόμσεν είτε 5 δισ. που ζητά η Κομισιόν, τα οποία, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να προέλθουν μόνο από τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης.
Το αρνητικό για την κυβέρνηση είναι ότι από τα δύο, ούτως ή άλλως αρνητικά σενάρια, εκείνο του ΔΝΤ περιλαμβάνει ένα πιο βαθύ «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εκείνο της Κομισιόν μια πιο ήπια αναδιάρθρωση. Πώς θα απαντήσει ο κ. Τσίπρας απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις εξαρτάται και από τις πιέσεις που δέχεται από την κοινωνία και την Κ.Ο. του ομάδα.
Επί του παρόντος στο εσωτερικό περνά στην αντεπίθεση για τις τηλεοπτικές άδειες, αποκλείει κάθε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες και καλεί τους αγρότες σε διάλογο όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά «συνολικά για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας».