Κατάργηση της λίστας φαρμάκων, άμεση πρόσβαση των ασθενών σε κάθε διαθέσιμη φαρμακοθεραπεία με την καθιέρωση νέου συστήματος αποζημίωσης φαρμάκων, βελτίωση της καθημερινής επαφής του πολίτη με τις υπηρεσίες υγείας με κατάργηση της θεώρησης των συνταγών και εύκολη πρόσβαση στα φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία θα χορηγούνται εκτός από τα δημόσια νοσοκομεία και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εφαρμογή ολοκληρωμένων μηχανισμών ελέγχου της φαρμακευτικής αγοράς (μηχανοργάνωση), εκσυγχρονισμός των κανόνων συνταγογραφίας, σύνταξη οδηγιών ορθής συνταγογραφίας και κοινωνικο-οικονομική αξιολόγηση της φαρμακευτικής περίθαλψης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης.
Το παρόν προσχέδιο νόμου, τονίζει ο κ. Κακλαμάνης, αποτελεί την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για ένα σύγχρονο, διάφανο και αποτελεσματικό σύστημα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης με επίκεντρο τον πολίτη και αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, στη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αποτελεί δε προϊόν σύνθεσης απόψεων και εκτενούς επιστημονικού διαλόγου.
Ο κ. Κακλαμάνης καταλήγει αναφέροντας πως το προσχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική πολιτική σε συνδυασμό με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ κράτους και βιομηχανίας και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων καταδεικνύουν την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι το φάρμακο αποτελεί επένδυση για την υγεία και ευημερία των πολιτών και όχι απλώς δαπάνη.
Το προσχέδιο νόμου εστάλη σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να καταθέσουν τυχόν συμπληρωματικές παρατηρήσεις.
Πιο αναλυτικά, στις διατάξεις του προσχεδίου νόμου προβλέπονται τα εξής:
1. Κατάργηση της λίστας φαρμάκων και αποζημίωση όλων των φαρμάκων στις εγκεκριμένες ενδείξεις τους. Δεν θα αποζημιώνονται τα φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (OTC) και ορισμένες ενδείξεις φαρμάκων (πχ ενδείξεις του σύγχρονου τρόπου ζωής). Με την κατάργηση της λίστας επιτυγχάνεται η έγκαιρη πρόσβαση των πολιτών σε κάθε διαθέσιμη φαρμακοθεραπεία.
Τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών δεν μεταβάλλονται ενώ θα καθοριστούν προς το δικαιότερο οι παθήσεις και κατηγορίες ασθενών με μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή.
2. Σύσταση Επιτροπής Διαφάνειας που αποσκοπεί στην επιστημονική τεκμηρίωση της μεθόδου και διαδικασίας αποζημίωσης φαρμάκων με στόχο την εκτίμηση των θεραπευτικών αναγκών, την ορθολογικοποίηση των δαπανών και την αξιολόγηση της προστιθέμενης οικονομικής και θεραπευτικής αξίας ενός φαρμάκου.
Με τη νέα διαδικασία, ο καθορισμός τιμής ενός φαρμακευτικού προϊόντος θα συνεπάγεται την άμεση αποζημίωση του από τα ασφαλιστικά ταμεία.
3. Κατάργηση της θεώρησης συνταγών που εκτός από αποδεδειγμένα αναποτελεσματική, υπέβαλε σε απερίγραπτη ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους και αύξησε τη δαπάνη των νοικοκυριών για φάρμακα.
Καθιερώνεται ουσιαστικός κατασταλτικός έλεγχος της συνταγογραφίας με χρήση της κοινωνίας της πληροφορίας. Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με την εφαρμογή της γραμμογράφησης (bar code) στην ταινία γνησιότητας των φαρμάκων, για εύκολη ηλεκτρονική καταχώρηση, επεξεργασία δεδομένων και ιχνηλασιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων.
4. Χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε εξωτερικούς ασθενείς και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πλέον, ο περιπατητικός ασθενής που μέχρι σήμερα ελάμβανε συγκεκριμένα φάρμακα από τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων δεν θα ταλαιπωρείται άσκοπα και θα μπορεί να λαμβάνει τα εν λόγω φάρμακα και από το φαρμακείο της γειτονιάς του χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
5. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των μηχανισμών συλλογής και ανάλυσης στοιχείων σχετικών με τη φαρμακευτική κατανάλωση και δαπάνη που θα επιτρέψει στην καταγραφή και την παρακολούθηση των αναγκών των ασθενών και τον έλεγχο της χορήγησης φαρμάκων.
Hδη, το Υπουργείο Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ και τον ΟΠΑΔ, έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα παρακολούθησης και αυτόματου ελέγχου της συνταγογραφίας και των ιατρικών πράξεων το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.
6. Εφαρμογή κανόνων συνταγογραφίας και οδηγιών ορθής συνταγογραφίας. Ενοποιούνται έτσι οι κανονισμοί παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης και υποχρεώνονται οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας να τηρούν τους κανόνες συνταγογραφίας και εκτέλεσης των συνταγών. Επίσης, οι οδηγίες ορθής συνταγογραφίας θα συνιστούν συμβουλευτικό εργαλείο λήψης απόφασης του συνταγογράφου ιατρού.
7. Σύσταση Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας ο οποίος θα αποτελέσει κέντρο αριστείας αναφορικά με την προαγωγή υγείας. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίζει την αποδοτικότητα των διαθέσιμων πόρων μέσω της εκτίμησης των αναγκών του πληθυσμού και της αξιολόγησης της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και κόστους-οφέλους παροχής τεχνολογίας υγείας.