Τα αιτήματα των αγροτών, τόσο από το μπλόκο των Τεμπών όσο και από άλλα μπλόκα, μελετούν στην κυβέρνηση με στόχο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο να συναντηθεί -πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα- μαζί τους αλλά και να έχει συγκεκριμένες προτάσεις για όσα εκ των αιτημάτων τους μπορούν να ικανοποιηθούν.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Τα αιτήματα των αγροτών, τόσο από το μπλόκο των Τεμπών όσο και από άλλα μπλόκα, μελετούν στην κυβέρνηση, με στόχο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο να συναντηθεί -πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα- μαζί τους αλλά και να έχει συγκεκριμένες προτάσεις για όσα εκ των αιτημάτων τους μπορούν να ικανοποιηθούν.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο αρμόδιος υπουργός Β. Αποστόλου δεν αποκλείεται αύριο Πέμπτη να θέσει ο ίδιος το πλαίσιο του διαλόγου με βάση και τα αιτήματα των αγροτών.
Όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, «είναι θέμα ημερών ή και ωρών η απάντηση της κυβέρνησης» σε πολλά από τα αιτήματα τα οποία έχουν φτάσει στο Μαξίμου και στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου τις τελευταίες ώρες.
Το αρμόδιο υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια πρώτη κατηγοριοποίηση των αιτημάτων (π.χ. ασφαλιστικά, φορολογικά, θέματα κόστους παραγωγής, ειδικά ζητήματα για συγκεκριμένες ομάδες προϊόντων) ελέγχοντας πόσα από αυτά μπορούν να γίνουν αντικείμενο ενός οργανωμένου διαλόγου με τους εκπροσώπους των αγροτών και κυρίως πόσα εξ αυτών μπορούν να ικανοποιηθούν.
Ωστόσο, στο Μαξίμου σημειώνουν ότι τα χρονικά περιθώρια ειδικά για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ασφυκτικά και η όποια διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τέλους του μήνα, αλλά όπως λένε χαρακτηριστικά «υπάρχουν πολλά θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο και ειδικά τους νέους αγρότες που δεν σχετίζονται με την αξιολόγηση και που μπορεί κάλλιστα να συζητηθούν μεταξύ της επίσημης πολιτείας και των εκπροσώπων των αγροτών. «Αρκεί», καταλήγουν, «να είναι ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου».
Την ίδια ώρα βέβαια, οι αγρότες του μεγαλύτερου μπλόκου της χώρας, στη Νίκαια, εμφανίζονται ανυποχώρητοι και κατεβαίνουν την Παρασκευή στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνουν, όπως λένε, τουλάχιστον για τρεις ημέρες στο Σύνταγμα, με την κυβέρνηση να ανάβει «κόκκινο φως» στο αίτημά τους να παρατάξουν συμβολικά τρακτέρ δεξιά και αριστερά της Βουλής.