Περιβάλλον
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 01:13

Ε.Ε.: Πρωτιά της αιολικής ενέργειας στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών για το 2015

Το 44% όλων των νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2015 αναλογεί στην αιολική ενέργεια, με 12,8 γιγαβάτ να προστίθενται στο δίκτυο.

Το 44% όλων των νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2015 αναλογεί στην αιολική ενέργεια, με 12,8 γιγαβάτ να προστίθενται στο δίκτυο.

Συγκεκριμένα, 9,77 γιγαβάτ αντιστοιχούν σε χερσαίες και 3,03 γιγαβάτ σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας. Οι νέες εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σχέση με το 2014, γεγονός που σημαίνει ότι η συνολική δυναμικότητα αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ανέρχεται πλέον σε 142 γιγαβάτ, καλύπτοντας το 11,4% των ευρωπαϊκών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι η αιολική ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την ενεργειακή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Τζάιλς Ντίκσον, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

«Η αιολική ενέργεια είναι μια ώριμη βιομηχανία με οικονομική συνέπεια και σημαντική συμβολή στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων ενεργειακής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε.

Η αιολική ενέργεια σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη στη Γερμανία το 2015, με τις μισές νέες εγκαταστάσεις της Ε.Ε. να κατασκευάζονται εκεί.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Πολωνία, προσθέτοντας 1,3 γιγαβάτ παραγωγικής ικανότητας, και ακολούθησε η Γαλλία με ένα γιγαβάτ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της EWEA.

Ωστόσο, παρά τη συνολικά ενθαρρυντική άνοδο της αιολικής ενέργειας, η ανάπτυξη ήταν γεωγραφικά άνιση. Οι χώρες όπου η πολιτική και οι ρυθμιστικοί κανόνες δεν είναι σαφείς και αποτελεσματικοί οδηγούν τους επενδυτές να μην τις επιλέγουν για τα νέα έργα τους.

Οι επενδύσεις σε νέα χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα ανήλθαν στα 26,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40% από το 2014 και προσελκύοντας κεφάλαιο σε επίπεδα ρεκόρ.

Συνολικά, το 77% των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2015 στην Ε.Ε. αναλογεί στις ανανεώσιμες πηγές, με 22,3 γιγαβάτ να προστίθενται στο δίκτυο.

Η μακροπρόθεσμη επιτυχής ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Σήμερα, μόνο έξι από τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν θέσει σαφείς στόχους και πολιτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μετά το 2020.

Αντίθετα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες εμφανίζονται πιο φιλόδοξες, αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πρόταση της Κομισιόν για μια νέα επίσημη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα συζητηθεί το Δεκέμβριο, αναμένεται να ωθήσει κάποια από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην ανακοίνωση δεσμευτικών εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ με ορίζοντα μετά το 2020.