Η επιστήμη βγαίνει από το εργαστήριο και ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή, για να μετατρέψει δύσκολα επιστημονικά ζητήματα σε κατανοητές ιστορίες γεμάτες χιούμορ και να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως: Μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τη «σοβαροφάνεια» της επιστήμης; Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Ποιος θα περίμενε ότι η επιστήμη μπορεί να είναι και «ξεκαρδιστική»;
Η επιστήμη βγαίνει από το εργαστήριο και ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή, για να μετατρέψει δύσκολα επιστημονικά ζητήματα σε κατανοητές ιστορίες γεμάτες χιούμορ και να απαντήσει σε ερωτήματα, όπως: Μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τη «σοβαροφάνεια» της επιστήμης; Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Ποιος θα περίμενε ότι η επιστήμη μπορεί να είναι και «ξεκαρδιστική»;
Αποτελούμενη από επιστήμονες από τα διαφορετικά πεδία της Φυσικής, της Αστροφυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας και των Μαθηματικών, οι οποίοι, εκτός από την αγάπη για την επιστήμη τους, μοιράζονται και το πάθος να «ανοίξουν» το έργο τους στο κοινό με τρόπο κατανοητό και, ταυτόχρονα, διασκεδαστικό, η ομάδα Science Reactors επιστρέφει με τη νέα της «Stand - up science» παράσταση, στον Ελληνικό Κόσμο, τα Σάββατα 13, 20 και 27 Φεβρουαρίου και 5 και 19 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.
Ακολουθώντας το πρότυπο του stand - up comedy, το stand - up science είναι παράσταση, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες, που παρουσιάζουν με χιουμοριστικό τρόπο θέματα της επιστημονικής επικαιρότητας και όχι μόνο.
Με σκοπό να προσελκύσει το ενδιαφέρον
Με μέλη της νέους επιστήμονες, η ομάδα Science Reactors στοχεύει στην Επικοινωνία της Επιστήμης και «κτίζεται» σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια, με σκοπό να βγει η γνώση από την τάξη και το εργαστήριο και, με τρόπο γοητευτικό, να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την αγάπη των νέων για την επιστήμη και την τεχνολογία.
Την ιδέα για αυτό το εγχείρημα είχε η Ελένη Γραμματικοπoύλου, η οποία υπήρξε υπεύθυνη του προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, «Επιστήμης Κοινωνία», από το 1993. Ξεκίνησε, κυρίως, με τους επιστήμονες, που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στις τελευταίες διοργανώσεις του Famelab, το οποίο είναι διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων ταλαντούχων επιστημόνων στην επικοινωνία της επιστήμης και διοργανώνεται από το British Council. Κατόπιν, εμφανίστηκαν σε πολλές επιστημονικές διοργανώσεις, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Θεατρικά, έκαναν το ντεμπούτο τους στη σκηνή του Ελληνικού Κόσμου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη μεγάλη γιορτή της «Βραδιάς του Ερευνητή». Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή τους από το κοινό, επανέρχονται με πλούσιο ανανεωμένο πρόγραμμα και καινούρια κείμενα, με διαφορετική θεματολογία το καθένα, όλα, όμως, εξίσου απολαυστικά.
Ταυτότητα παράστασης
Παρουσίαση: Δημήτρης Δούκογλου, σκηνοθεσία: Κώστας Βρεττός, ιδέα - σχεδιασμός - διοργάνωση: Ελένη Γραμματικοπούλου - «Επικοινωνία της Επιστήμης». Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Στράτος Ασημέλλης: χημικός - υποψήφιος Δρ: «Eye fixed It», Βύρων Θεοδωρόπουλος: μαθηματικός: «Θεωρία και απόδειξη», Δημήτρης Δούκογλου: ηλεκτρολόγος - μηχανικός: «Φυσική επιλογή και εσύ», Αθανάσιος Κουστένης: βιοχημικός: «Η Γιαγιά μου, τα μαθηματικά και άλλες ιστορίες», Αγγελική Κωνσταντινίδου: οικονομολόγος: «Όταν το φαΐ μας… τρώει!», Τάκης Λάζος: φυσικός: «Ξάστερος ουρανός, βρεγμένα αυτοκίνητα», Δημήτρης Μακρής: Καθηγητής μάνατζμεντ και καινοτομίας: «Αγαπημένο μου ηλεκτροσόκ!», Νίκος Μουστάκας: επιστήμων υλικών: «Πέντε λεπτάκια ακόμα...», Νίκος Παπαδημητρίου: χημικός - μηχανικός: «Πόσο άτακτος είσαι», Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου: βιολόγος: «When Harry met Sally», Δημήτρης Τσιμπίδας: αστροφυσικός: «Κανείς δεν είναι άσφαλτος», Άννα Χριστοδούλου: φυσικός: «Μάνα θα πάω Γκαλαπάγκος».
Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» - «Θέατρον»: Πειραιώς 254 - Ταύρος, τηλ.: 212 2540300. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 8 ευρώ.
naftemporiki.gr