Κόσμος
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2005 14:16

Ο τουρκικός Τύπος για την 50ή επέτειο των Σεπτεμβριανών

Στη θλιβερή πεντηκοστή επέτειο των γεγονότων της 6ης προς 7ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους οι τουρκικές εφημερίδες.

«Η νύκτα ντροπής για την Τουρκία» και «Οδυνηρή ανάμνηση», είναι μερικοί από τους τίτλους στον τουρκικό Τύπο. «Υποκινήθηκαν με το ψέμα ότι τοποθέτησαν βόμβα στο σπίτι του Ατατούρκ», γράφει η «Μιλιέτ» και προσθέτει ότι την νύχτα της 6ης προς 7ης Σεπτεμβρίου του 1955 λεηλατήθηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και ναοί κυρίως της ελληνικής μειονότητας. «Μετά τα επεισόδια οι μη μουσουλμάνοι κάτοικοι της Πόλης, αναγκάσθηκαν να εκπατριστούν», σχολιάζει η εφημερίδα.

Οι οργανωμένοι βανδαλισμοί του ’55, δεν έπαψαν ποτέ να βαραίνουν την συνείδηση της σύγχρονης Τουρκίας. Διανοούμενοι, κρατικοί λειτουργοί, αξιωματικοί, δικαστές, αστυνομικοί, μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών, αντιμετωπίζουν από τότε τα «Σεπτεμβριανά» ως στίγμα για την σύγχρονη Τουρκία.

Μια νέα μελέτη από την Ντιλέκ Γκιουβέν (Dilek Guven ) του πανεπιστημίου του Μπόχουμ στη Γερμανία, η οποία κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, φέρνει στη δημοσιότητα το προσωπικό αρχείο του στρατηγού Φαχρί Τσοκέρ (Fahri Coker), ο οποίος ήταν επικεφαλής του στρατοδικείου που συστάθηκε για τη διαλεύκανση των γεγονότων.

Ο στρατηγός είχε τότε σαφείς και γραπτές εντολές από τις υπηρεσίες ασφαλείας για να οδηγήσει την έρευνα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, να αποδώσει ευθύνες για τα επεισόδια στους κομμουνιστές. Έπρεπε να αποφύγει να φωτίσει πτυχές των γεγονότων που η τότε εξουσία ήθελε να μείνουν στο σκοτάδι.

Το φωτογραφικό υλικό από το αρχείο που στρατηγού Φαχρί εκδόθηκε σε βιβλίο και παρουσιάζεται σήμερα σε έκθεση στην Κωνσταντινούπολη, στον κεντρικό δρόμο του Πέρα, όπου και διαδραματίσθηκε το μεγαλύτερο μέρος των γεγονότων .

Μέσα από την ιστορική έρευνα και το Αρχείο Φαχρί τεκμηριώνεται πλέον ότι οι μηχανισμοί του κράτους που εμπνεύσθηκαν και οργάνωσαν τα γεγονότα του 1955 είχαν ξεκινήσει μία μακράς διάρκειας προσπάθεια «εκτουρκισμού» του ζωντανού και πολύπλοκου φυλετικού και εθνικού μωσαϊκού που συγκροτούσε την κοινωνία της εποχής.

Πηγή ΑΠΕ