Πολιτική
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2005 16:26

Τζ. Φίνι: Η Ε.Ε. δεν πρέπει να θέσει στην Τουρκία νέες προϋποθέσεις

H Eυρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να θέσει στην Τουρκία νέες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, παρά την άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο -ένα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Τζιανφράνκο Φίνι μετά το τέλος της συνάντησης που είχε στην ΑΘήνα με τον έλληνα ομόλογό του, Πέτρο Μολυβιάτη.

«Θα ήταν λάθος να θέσουμε νέους όρους στην Αγκυρα επειδή το περυσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

O κ. Φίνι εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις της ¶γκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν πράγματι στις 3 Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι «στην μακρά περίοδο που αυτές θα διαρκέσουν η ¶γκυρα θα πρέπει να επιλύσει και τα μεγάλα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Βαλκάνια, ο κ. Φίνι έκανε λόγο για «περιοχή η οποία παραμένει ασαφής», επισήμανε ωστόσο τα σημαντικά βήματα που έχουν σημειωθεί και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Ρώμη και η Αθήνα για την προσέγγιση των χωρών της περιοχής με την Ευρώπη. «Αν θέλουμε να προσδώσουμε ευρωπαϊκή προοπτική σε αυτές τις χώρες, θα πρέπει πρώτα να τους δώσουμε ευρωπαϊκό όραμα, καθώς ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά δεν μπορεί παρά να έχει μία κατεύθυνση, προς την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Φίνι αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας και στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό επίπεδο των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών. «Ένας από τους λόγους που η Ιταλία ενδιαφέρεται τόσο να ενισχύσει αυτές τις σχέσεις της με την Ελλάδα είναι και η άψογη διεθνής εικόνα της χώρας μετά την αντικειμενικά επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σίγουρα θα στοίχισε κάτι παραπάνω στην Ελλάδα, αλλά πρόκειται για πολύ σημαντική μεσο-μακροπρόθεσμη επένδυση», είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Φίνι, «ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις δύο χώρες που αποτελούν τους "Ευρωπαίους των συνόρων" και έχουν κάθε λόγο να προσπαθήσουν να στρέψουν την προσοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Μεσόγειο». Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο ιταλός υπουργός συνεχάρη και πάλι τις ελληνικές αρχές για την «άψογη συνεργασία με τις αντίστοιχες ιταλικές στην αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος».

Ο ιταλός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «άραβες μουσουλμάνους τους οποίους οι δύο χώρες συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν», υπογραμμίζοντας πάντως πως «αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία την αντιπαράθεση μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών».

Από την πλευρά του ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα της συνάντησης με τον ιταλό ομόλογό του και μίλησε για «εξαίρετο κλίμα» στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, όπως εξήγησε, συνεργάζονται άριστα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στην διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν θέματα όπως η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δημοσιονομικές προοπτικές της και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων σε πολλά ζητήματα. Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Μέση Ανατολή και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ελληνική θέση για την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού προκειμένου να διασφαλισθεί η ειρήνη, η δημοκρατία, η σταθερότητα και η δημοκρατία στην περιοχή. «Ο καταλύτης για να επιτευχθούν όλα αυτά δεν είναι άλλος από την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το πρωί ο κ. Φίνι έγινε δεκτός διαδοχικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.