Κόσμος
Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 22:32

Απειλές Ερντογάν προς την Ε.Ε. κατά τις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό

Απειλές προς την Ε.Ε. φέρεται να εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το φθινόπωρο του 2015, πριν τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Απειλές προς την Ε.Ε. φέρεται να εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το φθινόπωρο του 2015, πριν τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Βάσει εγγράφων που επικαλείται το Euro2day, ο κ. Ερντογάν απείλησε την Ε.Ε. ότι, εφόσον δεν συνδεθεί το προσφυγικό ζήτημα με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αλλά και δεν αυξηθούν τα κονδύλια προς την Άγκυρα, τότε θα στείλει με λεωφορεία χιλιάδες πρόσφυγες σε Ελλάδα και Βουλγαρία, ενώ σημείωσε ότι θα αυξηθεί σε 10 ή 15 χιλιάδες ο αριθμός των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους στις ακτές της χώρας του.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια έγγραφα, ο κ. Ερντογάν ζήτησε περισσότερα χρήματα από τα προσφερόμενα τρία δισ. για δύο χρόνια, επικαλούμενος τα προγράμματα στήριξης προς την Ελλάδα, για να λάβει από τον κ. Τουσκ την απάντηση ότι επρόκειτο για δάνεια, με σκοπό τη διάσωση όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης.

Εν συνεχεία, ο κ. Ερντογάν τον διέκοψε λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων. «Λοιπόν, τι θα κάνετε με τους πρόσφυγες εάν δεν πετύχετε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;», φέρεται να ρώτησε τους συνομιλητές του ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι αφορούν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αμόρφωτοι αλλά θα συνεχίσουν να είναι τρομοκράτες για την Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο των συνομιλιών, ο κ. Ερντογάν σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η Ευρώπη κοροϊδεύει την Άγκυρα για 53 χρόνια, σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με τον κ. Γιούνκερ να απαντά ότι «η Άγκυρα δεν ήταν πάντα δημοκρατία τα τελευταία 53 χρόνια» και τον κ. Ερντογάν να τονίζει πως «ούτε η Γερμανία, ούτε και η Βρετανία ήταν, γι’ αυτό και ξεκίνησε ένας μεγάλος πόλεμος», ενώ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, ζήτησε από τον κ. Γιουνκέρ να μην συγκρίνει το Λουξεμβούργο με την Τουρκία, καθώς όπως είπε, ισοδυναμεί «απλά με μία τουρκική πόλη».

Ο κ. Γιούνκερ ανταπάντησε ότι οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο «σαν πρίγκιπα», για να εισπράξει το σχόλιο «σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα».