Πρωταγωνίστρια σε μια συμπαντική παράσταση, στην οποία ξετυλίγεται η ιστορία του ανθρώπου, που κατάφερε να διαβάσει τη σκέψη του δημιουργού του Σύμπαντος και να ανατρέψει το σύμπαν του Νεύτωνα, η ηθοποιός Ιωάννα Δελάκου μας μιλά για το έργο «Το σύμπαν του Αϊνστάιν».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Πρωταγωνίστρια σε μια συμπαντική παράσταση, στην οποία ξετυλίγεται η ιστορία του ανθρώπου, που κατάφερε να διαβάσει τη σκέψη του δημιουργού του Σύμπαντος και να ανατρέψει το σύμπαν του Νεύτωνα, η ηθοποιός Ιωάννα Δελάκου μας μιλά για το έργο «Το σύμπαν του Αϊνστάιν».
Ο θεμελιωτής της «Θεωρίας της Σχετικότητας» και, ίσως, ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα, ο - βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής - γερμανοεβραϊκής καταγωγής Άλμπερτ Αϊνστάιν, ζωντανεύει μέσα από αυτό το έργο, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη, το οποίο παρουσιάζεται στο θέατρο Αργώ, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ, και, λόγω της μεγάλης του επιτυχίας, θα συνεχίσει τις παραστάσεις του, σε νέες, όμως, ημέρες και ώρες, από τις 20 Φεβρουαρίου, κάθε Σάββατο στις 9 και Κυριακή στις 8 το βράδυ.
Η Ιωάννα Δελάκου υποδύεται δύο σημαντικές γυναίκες της ζωής του μεγάλου επιστήμονα και μιλά για την παράσταση, για τον Αϊνστάιν και για την ανθρώπινη βλακεία.
Μιλήστε μας για αυτήν τη «συμπαντική» παράσταση.
Μια παράσταση που προέκυψε μετά από παρατεταμένη έρευνα του Θανάση Θεολόγη σχετικά με τη ζωή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, μια έρευνα που επικεντρώθηκε στο προσωπικό “σύμπαν” αυτού του σπουδαίου επιστήμονα - φιλόσοφου. Μια παράσταση που αποκαλύπτει τη μεταμόρφωση του Αϊν…στάιν (= Μία…πέτρα) από δυσλεκτικό παιδί σε πνευματικό γκουρού. Ο θεατής παρακολουθεί την πορεία του Ανθρώπου Αϊνστάιν από τα παιδικά του χρόνια και μέχρι λίγο πριν πεθάνει, μαθαίνοντας τα σημαντικότερα και αφώτιστα σημεία της ζωής του, αλλά και τη σύνδεση του με κοσμοϊστορικά γεγονότα.
Ποιες πτυχές του Αϊνστάιν αναδεικνύει;
Αναδεικνύει τον Άνθρωπο Αϊνστάιν, ξεκινώντας από τη σχέση του με τους γονείς του, το σχολείο και τη θρησκεία και, αργότερα, με την οικογένεια που δημιούργησε με τη Μιλέβα Μάριτς και τα δυο τους παιδιά. Επίσης, παρελαύνουν οι σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του (Έλσα Αϊνστάιν), η επιστημονική κοινότητα της εποχής (Μαξ Πλανκ) και οι άνθρωποι που πίστευε και εκτιμούσε (Γκάντι, Λένιν).
Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στο έργο;
Ο Αϊνστάιν έλεγε: “Ο γάμος είναι μια αποτυχημένη προσπάθεια να διαρκέσει ένα τυχαίο γεγονός”. Αυτό το τυχαίο γεγονός υποδύομαι, τον πρώτο του έρωτα, την πρώτη του σύζυγο, Μιλέβα Μάριτς. Τη μοιραία αυτή γυναίκα, την εξαιρετική φυσικό, που τον βοήθησε να ξεκινήσει την έρευνα για τη Θεωρία της Σχετικότητας και, μαζί της, απέκτησε 2 παιδιά, τον Χανς και τον Έντουαρτ. Επίσης, υποδύομαι την Έλεν Ντούκας, τη γραμματέα που τον συντρόφευσε τα τελευταία 28 χρόνια της ζωής του. Μια γυναίκα που είχε αναλάβει τον ρόλο του Κέρβερου, τον ρόλο του προστάτη, για να μην του τρώνε χώρο και χρόνο από τον Χωροχρόνο του, που ήταν αφιερωμένος αποκλειστικά στην Έρευνα!
Ο Αϊνστάιν έλεγε: «…δύο πράγματα είναι άπειρα, η ανθρώπινη βλακεία και το Σύμπαν, αν και για το Σύμπαν δεν είμαι σίγουρος». Συμφωνείτε με αυτό; Θα προσθέτατε κάτι;
Απολύτως. Θα ήθελα να προσθέσω ότι η ανθρώπινη βλακεία, πέραν του ότι είναι άπειρη, πολλές φορές είναι κι επικίνδυνη! Και, ιδιαίτερα, όταν παίρνει σάρκα και οστά σε πεδία, όπως αυτό της πολιτικής, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη, αφού κρίνεται η τύχη ανθρώπων. Επίσης, η ανθρώπινη βλακεία, συνήθως, προέρχεται από ένα πολύ μεγάλο “Εγώ”. Αυτό το υπέρμετρο και υπερεκτιμημένο “Εγώ” είναι που οδηγεί στη βλακεία. Και όπως ο ίδιος ο Αϊνστάιν έλεγε, μέσα από τη γνωστή του εξίσωση, “Εγώ = 1/Γνώση, όσο μικρότερη η Γνώση τόσο μεγαλύτερο το Εγώ, όσο μεγαλύτερη η Γνώση τόσο μικρότερο το Εγώ”. Και από τη στιγμή που η τεχνολογία ξεπεράσει την ανθρώπινη επαφή, ο κόσμος θα αποκτήσει μια ολόκληρη γενιά ηλιθίων!
Ταυτότητα παράτασης
Κείμενο - σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης, μουσική επιμέλεια: Νίκος Ροδίτης, σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Καυκαρίδης, περούκες: Γιώργος Σκένδρος, φωτογραφίες: Math Studio, επιμέλεια αφίσας: Παναγιώτης Λοϊζίδης, υπεύθυνος παραγωγής: Σπύρος Φιλιππόπουλος. Παίζουν: Θανάσης Θεολόγης, Ιωάννα Δελάκου, Αντώνης Καλογήρου.
Πληροφορίες
Θέατρο Αργώ: Ελευσινίων 15 - Μεταξουργείο (στάση μετρό Μεταξουργείο), τηλ.: 210 5201684 - 5. Η παράσταση θα συνεχιστεί μέχρι και τις 27 Μαρτίου. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 8 ευρώ, ανέργων και μαθητών: 5 ευρώ.