Οι εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ των θεσμών είναι ένα από τα «όπλα» που προσπαθεί να «εκμεταλλευθεί» η Αθήνα. Στο θέμα αναφέρθηκε, προφανώς όχι τυχαία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης στο Λονδίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την κεντρική θέση ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με ανοιχτά όλα τα θέματα χωρίς όμως να θέσουν θέμα μείωσης των βασικών συντάξεων, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, αναχωρούν από την Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών. Προηγουμένως και συγκεκριμένα στις 11:00 θα έχουν μία συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης για τον απολογισμό της πρώτης εβδομάδας διαπραγματεύσεων. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί από εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν ζήτησε χθες πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2016 και του 2107, πέραν των όσων προβλέπονται ήδη, ενώ και η Κριστίν Λαγκάρντ εμμέσως πλην σαφώς επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για «βαθιές» αλλαγές στο ασφαλιστικό διότι σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε θα υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους.
Η δήλωση αυτή της κ. Λαγκάρντ μπορεί να θεωρηθεί και ως έμμεση προτροπή στο ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών να υιοθετήσει-στηρίξει τις θέσεις του Ταμείου όσον αφορά στο ασφαλιστικό.
Στις εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ των θεσμών αναφέρθηκε, προφανώς όχι τυχαία, και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης στο Λονδίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός διατύπωσε την κεντρική θέση ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση. Ο πρωθυπουργός είπε στην κ. Μέρκελ ότι η ελληνική πρόταση είναι στα χέρια των θεσμών από την αρχή του χρόνου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας,
Οι όποιες εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ των θεσμών είναι το ένα «όπλο» που προσπαθεί να «εκμεταλλευθεί» η Αθήνα. Το άλλο είναι τα θετικότερα του αναμενόμενου στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε σε αυτά ο κ. Τσίπρας στη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, τα περιέγραψε λεπτομερώς και με συγκεκριμένους αριθμούς ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς στη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τους εκπροσώπους της BlackRock, του Credit Suisse Group, της Wellington Management Company, και της OceanWood Capital.
Το τρίτο «όπλο» όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr είναι το προσφυγικό, όταν σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλες για τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μηνός, έχοντας στις αποσκευές του την ολοκλήρωση των 5 hotspots και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα χθες δημοσίευμα του Economist, κάνει λόγο για ανταλλάγματα που θα λάβει η Ελλάδα για τη φιλοξενία «μεγάλων hotspots και καταυλισμών προσφύγων στο έδαφος της», όπως «να λάβει βοήθεια για το χρέος και τα δημοσιονομικά της».
Στο εσωτερικό μέτωπο, πρόθεση του Μαξίμου,με τη βοήθεια του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος με τους αγρότες έστω σε επίπεδο Βουλής και αρμόδιων διακομματικών επιτροπών με την προθεσμία που έχουν δώσει οι αγρότες να εκπνέει τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ωστόσο οι αγρότες των Τεμπών ήδη έχουν αποφασίσει να κλείσουν σήμερα για 12 ώρες την εθνική οδό.