Πολιτική
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 18:15

Συναντήσεις Παπανδρέου με ΓΕΣΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ

Τα θέματα της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της πτώσης των εμπορικών τιμών, έθεσε σήμερα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αντιπροσωπεία της ΓΕΣΑΣΕ.

«Δύο βασικά θέματα θέσαμε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μέσα στα πολλά προβλήματα που έχουν οι αγρότες μας, το ένα είναι η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπου γινόμαστε μάρτυρες σε όλη την χώρα όπου στέλνονται τα προσωρινά δικαιώματα στους παραγωγούς και υπάρχουν πάρα πολλά λάθη, και φοβάμαι ότι οι ενστάσεις που θα κατατεθούν θα ειναι χιλιάδες και θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνος για τα δικαιώματα, και το άλλο είναι η κάθετη πτώση των εμπορικών τιμών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γιώργος Γονιωτάκης, μετά την συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δειχνει για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας δεν είναι προετοιμασμένη και τρέχουμε την τελευταία στιγμή να κάνουμε τις εργασίες που έπρεπε να κάνουμε εδώ και ένα χρόνο και πολύ φοβάμαι ότι αν δεν τρέξουμε πολύ γρήγορα κινδυνεύουν να χαθούν αρκετά χρήματα από τα χρήματα που παίρνουμε απο την Ε.Ε.», είπε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, σημειώνοντας ότι «μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως του 1τρισ 200 εκατομμυρίων δραχμών, με αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να παίζει κανείς γιατί είναι χρήματα που αφορούν γενικότερα την εθνική οικονομία».

Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις φερόμενες δηλώσεις Κοκκινούλη, ο κ. Γονιωτάκης είπε πως το όλο θέμα το πληροφορήθηκε από ό,τι διάβασε στις εφημερίδες και πρόσθεσε πως «αν υπάρχει κάποιος που τα παίρνει κάτω από το τραπέζι πρέπει να πάει στον εισαγγελέα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκε, σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, και με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Όπως είπε μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το εισόδημα του αγρότη. Οι χαμηλές τιμές που εισπράττει στο χωράφι, και οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής στα ράφια.

«Μαζί μ’ αυτά που συζητούνται στον Παγκόσμιο Οργανισμό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνθέτουν μία μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα στους αγρότες, και για το εισόδημά τους, αλλά και για τη συνέχιση της άσκησης του επαγγέλματός τους. Η ΠΑΣΕΓΕΣ πιστεύει ότι, σε σχέση και με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, χρειάζεται μια νέα ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική για να πάμε στο καινούργιο», πρόσθεσε ο κ. Καραμίχας.

Σε ερώτηση για τον αν η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καταγγελίες για πρόσωπα που, ενδεχομένως, λυμαίνονται το χώρο των αγροτών, είτε μέσω των επιδοτήσεων ή μέσω άλλων προγραμμάτων, ο κ. Καραμίχας απάντησε επισημαίνοντας ότι «στην ΠΑΣΕΓΕΣ, μας απασχολούν τα χρήματα που παίρνουν αυτοί επάνω απ’ το τραπέζι, η αισχροκέρδεια στα εφόδια, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα, σε όλα αυτά εν πάση περιπτώσει, τα επιτόκια, που διαμορφώνουν επισήμως το εισόδημα του παραγωγού».

«Με την τριβή μας με τον αγροτικό κόσμο, οι μισοί Έλληνες κατηγορούν τους άλλους μισούς, ότι τα παίρνουν κάτω απ’ το τραπέζι. Δεν είναι της ΠΑΣΕΓΕΣ δουλειά», κατέληξε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Καραμίχας.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ επέδωσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπόμνημα οκτώ σημείων για την αλλαγή της αγροτικής πολιτικής της χώρας. Το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ επεσήμανε στον κ. Παπανδρέου την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένων πολιτικών για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, τη σταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος και τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Μεταξύ των προτάσεων για τους νέους άξονες της αγροτικής πολιτικής, που προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, περιλαμβάνονται και οι εξής:

1. Διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου εθνικών πολιτικών, με σαφείς στόχους και προτεραιότητες, που θα συμπληρώνουν την νέα ΚΑΠ.

2. Ώθηση, με σειρά μέτρων και παρεμβάσεων, των νέων αγροτών

3. Δημιουργία κινήτρων για βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

4. Ο γεωργικός, κτηνοτροφικός και αλιευτικός τομέας πρέπει να έχουν δεσπόζουσα θέση στο μοντέλο της ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου.

5. Δημιουργία νέας σχέσης φυτικής και ζωικής παραγωγής, με προτεραιότητα στη ζωική παραγωγή (κυρίως στην αιγοπροβατοτροφία).

6. ¶νοιγμα του διαλόγου με τα αρμόδια υπουργεία για την οργάνωση της αγοράς, για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων στο εμπόριο και τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, για τη συμβολαιακή και τη συμβουλευτική γεωργία, για τις δομές και υποδομές που απαιτούνται στη σημαντική αυτή πολιτική προτεραιότητα.

7. Προετοιμασία εναλλακτικών διεξόδων στην αγροτική παραγωγή. Η ΠΑΣΕΓΕΣ επεξεργάζεται πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ενόψει του νέου νομοσχεδίου για τα βιοκαύσιμα, με στόχο, όχι μόνο την ενεργειακή αξιοποίηση καλλιεργειών από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και ως εναλλακτική πρόταση σε διαθέσιμες εκτάσεις που πιθανά θα αποσυνδεθούν από την αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

8. Επανεξέταση του ρόλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (καθαρά επιτελικός ρόλος), αλλά και των εποπτευόμενων οργανισμών του, που αποτελούν εργαλεία εφαρμογής αγροτικής πολιτικής (ΕΛΓΑ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ κ.α.) .