Κοινωνία
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 19:47

Διαμάχη υπ. Εργασίας - ΑΔΕΔΥ για τις συντάξεις

«Διαδοχικές λαθροχειρίες» καταλογίζει το υπουργείο Εργασίας στην ΑΔΕΔΥ, σε δελτίο Τύπου της οποίας γίνεται λόγος για κατά μειώσεις έως και 35% στις συντάξεις του Δημοσίου.

«Διαδοχικές λαθροχειρίες» καταλογίζει το υπουργείο Εργασίας στην ΑΔΕΔΥ, σε δελτίο Τύπου της οποίας γίνεται λόγος για κατά μειώσεις έως και 35% στις συντάξεις του Δημοσίου.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, το ασφαλιστικό ζήτημα είναι εθνικό θέμα και η συζήτηση για παρόμοια θέματα πρέπει να γίνεται με όρους σεβασμού στην αλήθεια. «Το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ παραβιάζει αυτή την αυτονόητη υποχρέωση» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συντάκτες της ανακοίνωσης «ήθελαν οπωσδήποτε να εμφανίσουν ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης θα είναι μειωμένες κατά 35% σε σχέση με τις σημερινές και για να το πετύχουν προχώρησαν σε διαδοχικές λαθροχειρίες».

«Λαθροχειρία πρώτη: Η σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο 3865/2010 Λοβέρδου – Κουτρουμάνη - Βρούτση), αλλά τον προηγούμενο νόμο 3029/2002 (νόμο Ρέππα). “Δικαιολογία” του συντάκτη του Δελτίου Τύπου: “ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά (sic) να εφαρμοστεί”».

«Λαθροχειρία δεύτερη: Ο νόμος 3865/2010 συνοδεύθηκε από τις διαδοχικές περικοπές, έντεκα τον αριθμό της μνημονιακής περιόδου, οι οποίες αποσιωπώνται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ».

«Λαθροχειρία τρίτη: Η βάση υπολογισμού της σύνταξης, οι συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν εξηγούν πώς υπολογίζουν  τις συντάξιμες αποδοχές που παραθέτουν στον πίνακά τους.

«Η έσχατη λαθροχειρία τους όμως καταρρίπτεται από μόνη της από το γεγονός ότι εμφανίζουν τη σύνταξη σύμφωνα με το νόμο Ρέππα μεγαλύτερη από το μισθό που έπαιρνε ο δημόσιος υπάλληλος», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Καταλήγοντας το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε έναν νόμο του οποίου οι βασικές αρχές είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη και δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με την κοινωνία βελτιώσεις του «με όρους όμως αλήθειας και ειλικρίνειας».

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό, ο προεδρεύων της Σταύρος Κουτσιουμπέλης ανέφερε ότι «απ' ό,τι φαίνεται η αποστολή της κυβέρνησης είναι να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, με μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα». 

Σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσιάστηκαν, με το νέο προσχέδιο νόμου οι συντάξεις που θα δίνονται θα είναι μειωμένες κατά 15%-30% σε σύγκριση με τις σημερινές, καθώς, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, τα ποσοστά αναπλήρωσης στην κυβερνητική πρόταση «βυθίζονται» στο 37,5% για τα 35χρόνια ασφάλισης, όταν στο ισχύον σύστημα φτάνουν το 80%.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι τα ποσοστά αυτά θα υπολογίζονται και σε πολύ μικρότερο συντάξιμο μισθό, αφού αυτός θα είναι πλέον ο μέσος μισθός ολόκληρου του εργάσιμου βίου και όχι της τελευταίας πενταετίας όπως ισχύει.

Ειδικότερα, βάσει των παραδειγμάτων της ΑΔΕΔΥ, με το παλαιό σύστημα ένας μισθωτός με 35 χρόνια υπηρεσίας και μισθό την τελευταία 5ετία γύρω στα 1.500 ευρώ και ποσοστό αναπλήρωσης 70% έπαιρνε σύνταξη 1.040 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα ο συντάξιμος μισθός θα είναι 1.026 ευρώ. 

Επίσης, έγινε λόγος για «χαντάκωμα» για τη νέα γενιά και τις συντάξεις αναπηρίας, για κατάργηση του ΕΚΑΣ και του εφάπαξ, ενώ τονίστηκε ότι θα θιγούν σε τεράστιο βαθμό και οι επικουρικές συντάξεις.