Πολιτική
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 13:22

Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να κλείσει θετικά και έγκαιρα η α' αξιολόγηση

Στην ανάγκη θετικού και έγκαιρου κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για το πρόγραμμά της Αct4Greece. 

Στην ανάγκη θετικού και έγκαιρου κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για το πρόγραμμά της Αct4Greece. 

Όπως είπε, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού του χρέους, μέσω της ελάφρυνσής του αλλά και της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Κατά την έναρξη του χαιρετισμού του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι όποια προσπάθεια για την έξοδο από κρίση δεν μπορεί παρά να περνά από την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη οι τράπεζες να ξαναπαίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο, να χρηματοδοτήσουν δηλαδή την πραγματική οικονομία, βελτιώνοντας τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο Πρωθυπουργός, συγχαίροντας την ΕΤΕ για το πρόγραμμα Act4Greece, απηύθυνε έκκληση «σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν ώστε να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

«Πιστεύω βαθιά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση, είναι να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα να δώσουμε τις δυνατότητες επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις» σημείωσε.

Όπως είπε, «η κρίση ξεκίνησε από τον τραπεζικό κλάδο, οδήγησε στη συρρίκνωση της ρευστότητας, τελικά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον κύριο κορμό της οικονομίας, στην επιχειρηματικότητα και στα ελληνικά νοικοκυριά».

Ειδικότερα σημείωσε ότι η πολυετής ύφεση επέφερε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις οδηγώντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, ανθρωπιστική κρίση.

Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες που αφορούν τη φτώχεια και την ανεργία επιδεινώθηκαν δραματικά στα χρόνια της κρίσης, ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο τέλος του 2014 το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 26,5% ένα πρωτοφανές ποσοστό για χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης.

Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat, σημείωσε ακόμη ότι το 36% των Ελλήνων βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας.

«Από την ανάληψη της διακυβέρνησης και αντιμέτωποι με αυτήν την ανθρωπιστική κρίση, προτεραιότητά μας κορυφαία αποτέλεσε να βρουμε τρόπο να περιορίσουμε την κρίση αυτή, είπε και έκανε έναν απολογισμό των ενεργειών της κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Όπως εξήγησε, χάρη στον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και στην αξιοποίηση του συνόλου των κονδυλίων ΕΣΠΑ, «καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 1,5%», δημιουργώντας 90.000 θέσεις εργασίας.

«Φυσικά δεν χαιρόμαστε μ’ αυτό, γιατί η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα» έσπευσε να διευκρινίσει, δεσμευόμενος να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και για τη μείωση της ανεργίας. 

Ειδική μνεία έκανε και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν σημαντικά από την οικονομική κρίση, έχοντας 200.000 «λουκέτα» και 800.000 λιγότερες θέσεις εργασίας.  Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, 1,7 εκατ. Έλληνες εξακολουθούν να εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στηριχθεί σ’ αυτές» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, στην εισαγωγή προώθηση και επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, στη βελτίωση των διαδικασιών για τους δημόσιους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του δημοσίου. 

Μίλησε ακόμη για το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα παρουσιαστεί μέσα στην άνοιξη, τονίζοντας ότι καταλύτης θα είναι η αναχαίτιση της αποεπένδυσης που οδήγησε στη βαθιά ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.