Κόσμος
Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016 22:00

Γαλλία: Δόθηκε χάρη σε γυναίκα που σκότωσε τον σύζυγο - τύρρανό της

Την απονομή χάριτος στην Ζακλίν Σοβάζ, η οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για τον φόνο του συζύγου της που την κακοποιούσε, αποφάσισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή της και να αποκτήσει δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης υπό όρους.

Την απονομή χάριτος στην Ζακλίν Σοβάζ, η οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για τον φόνο του συζύγου της που την κακοποιούσε, αποφάσισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποινή της και να αποκτήσει δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης υπό όρους.

 «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε, μπροστά σε μια σπάνια ανθρωπιστική κατάσταση να καταστήσει δυνατή, όσο πιο σύντομα γίνεται, την επιστροφή της κυρίας Σοβάζ στην οικογένειά της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η ποινή της γυναίκας μειώνεται σε φυλάκιση «2 ετών και 4 μηνών», διευκρινίζεται στο κείμενο. Ο κ. Ολάντ υποδέχθηκε την Παρασκευή τις τρεις κόρες της Ζακλίν Σοβάζ, 68 ετών, όπως επίσης και τις δικηγόρους τους.

«Τις άκουσε για πολλή ώρα κι αποφάσισε να εξετάσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Έκανε εκ νέου δεκτές σήμερα στις 18.00 ώρα Γαλλίας τις δικηγόρους της Ζακλίν Σοβάζ για να τους ανακοινώσει την απόφασή του» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ.

Η Ζακλίν Σοβάζ σκότωσε τον σύζυγό της τον Σεπτέμβριο του 2012, την επομένη της αυτοκτονίας του γιου τους, με τρεις πυροβολισμούς στην πλάτη, αφού η ίδια και τα τέσσερα παιδιά της υφίσταντο επί 47 χρόνια σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση.

Η επικύρωση, τον Δεκέμβριο, της καταδίκης της σε κάθειρξη δέκα ετών από το κακουργιοδικείο της περιφέρειας Λουάρ-ε-Σερ έκανε τις τρεις κόρες της να εξεγερθούν.

Για την υπόθεση της Ζακλίν Σοβάζ η κινητοποίηση των Γάλλων ήταν μαζική, με το αίτημα απονομής χάριτος να τυγχάνει της υποστήριξης σημαντικών προσωπικοτήτων.

Επιπλέον περισσότερες από 400.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε ένα αίτημα απονομής χάριτος στο Διαδίκτυο.

Το Σύνταγμα της Γαλλίας εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της χώρας να ασκήσει το δικαίωμα της απονομής χάριτος από το 2008.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο