Κόσμος
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 19:06

Ε.Ε.: Μέτρα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Υιοθετώντας την κοινή πρόταση ψηφίσματος έξι πολιτικών ομάδων σχετικά με τις φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι, οι ευρωβουλευτές διατύπωσαν μια σειρά προτάσεων με σκοπό να δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να προφυλαχθεί καλύτερα έναντι ακραίων κλιματικών φαινομένων και να συντονίσει αποτελεσματικότερα τη δράση της.

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό καλοκαίρι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλία επλήγησαν από πυρκαγιές, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελβετία συγκλονίστηκαν από πλημμύρες.

Αφού εξέφρασαν "την αλληλεγγύη τους και τη βαθιά τους συμπάθεια" προς τα θύματα των προαναφερθέντων φυσικών καταστροφών, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι οι συνέπειες αυτών των καταστροφών δεν είναι μόνο εθνικών διαστάσεων, αλλά απαιτούν και μια ουσιώδη δέσμευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά την άποψή τους, το πρωτόκολλο του Κιότο "παραμένει το βασικό μέσο της παγκόσμιας στρατηγικής προκειμένου να τεθεί τέρμα στην κλιματική μεταβολή". Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασφαλισθεί η τήρηση των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν στο Κιότο και στις επόμενες φάσεις του.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές πρότειναν τη συγκρότηση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις ξηρασίες, την ερήμωση, τις πλημμύρες και τα άλλα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων και τη διασφάλιση μιας πιο αποτελεσματικής αντίδρασης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έλαβε χώρα την Δευτέρα σχετικά με τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, ο αρμόδιος Επίτροπος για το περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας, χαιρέτισε την καλή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών μελών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Στο ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας κοινών σωμάτων πολιτικής προστασίας στα σύνορα. Ζήτησαν ακόμη αυστηρότερες ποινές για τις εγκληματικές ενέργειες που καταστρέφουν το περιβάλλον, ιδίως δε αυτών που συνδέονται με την πρόκληση δασικών πυρκαγιών. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης τα εξής:

-την αναθεώρηση των κανόνων του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να συμπεριληφθεί ρητώς σε αυτούς και η βοήθεια προς τους πληθυσμούς που επλήγησαν από καταστροφές όπως η ξηρασία ή οι δασικές πυρκαγιές. Οι αναθεωρημένοι κανόνες, όπως τονίζεται, θα πρέπει "να εφαρμοστούν πάραυτα",

-την επίσπευση των διαδικασιών προγραμματισμού των διαθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής καθώς και την αντιμετώπιση της υπερβολικά δύσκαμπτης διαχείρισής τους,

-την αποδέσμευση από το Ταμείο Αλληλεγγύης των απαραίτητων κονδυλίων, μόλις τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη υποβάλουν αίτημα βοήθειας,

την ανάπτυξη κοινοτικής πολιτικής για τον έλεγχο των δασικών πυρκαγιών,

την λήψη μέτρων επίβλεψης και πρόληψης, ειδικότερα στο πλαίσιο του Κανονισμού για τα Δάση (Forest Focus) και της νέας δασικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

-την ενίσχυση των μέσων για την έρευνα στον τομέα της πρόληψης των πλημμυρών,

και την προώθηση μέτρων για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, υπέρ της πιο βιώσιμης χρήσης του νερού, του εδάφους και των βιολογικών πόρων, ιδίως στο νότο της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για την απόφαση του Συμβουλίου περί κατάργησης των ενισχύσεων που χορηγούνταν στους γεωργούς για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης αυτών των χρηματοδοτήσεων. Τέλος, κάλεσε το Συμβούλιο να μην παραγνωρίσει την ανάγκη για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον τομέα των πολιτικών για την πρόληψη των φυσικών καταστροφών και να εγκαταλείψει τη στρατηγική που περιορίζει τις μελλοντικές δημοσιονομικές προοπτικές στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.