«Παρίας» εδώ και τέσσερις δεκαετίες, επιστρέφει ξαφνικά στον επιχειρηματικό κόσμο συνάπτοντας επιχειρηματικές συμφωνίες μέσα σε δέκα μόλις ημέρες, τόσο σε Ανατολή όσο και σε Δύση, γράφει η Έφη Τριήρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
«Παρίας» εδώ και τέσσερις δεκαετίες, επιστρέφει ξαφνικά στον επιχειρηματικό κόσμο συνάπτοντας επιχειρηματικές συμφωνίες μέσα σε δέκα μόλις ημέρες, τόσο σε Ανατολή όσο και σε Δύση.
Ο λόγος για το Ιράν που «παίζει παιχνίδι» στη διεθνή πετρελαιαγορά, διεκδικώντας το χαμένο μερίδιο αγοράς του στη Μεσόγειο, αλλά και το χαμένο προφίλ του στον κόσμο των εξαγωγών και επενδύσεων. Πριν από μία εβδομάδα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί υποδέχθηκε τον Κινέζο ομόλογό του Ξι Τζινπίνγκ, με τους δύο ηγέτες να ορίζουν ξανά τους αρχαίους Δρόμους του Μεταξιού, με την υπόσχεση να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους την προσεχή δεκαετία με συμφωνίες που θα σηματοδοτήσουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους.
Εν συνεχεία, ο Ιρανός πρόεδρος έκανε μία βόλτα στην Ευρώπη για τέσσερις ημέρες για να μιλήσει με τους ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας, κλείνοντας επιχειρηματικές συμφωνίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τεχεράνης, τις πυραυλικές δοκιμές και τις σχέσεις της με εξτρεμιστικές ομάδες, το Ιράν αποτελεί πόλο έλξης για την Ευρώπη, με τον κ. Ροχανί, τον πρώτο Ιρανό πρόεδρο που επισκέπτεται την Ευρώπη εδώ και 16 χρόνια, να εξασφαλίζει εύκολα πληθώρα συμφωνιών.
Η «μεγάλη κούρσα» λοιπόν, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί ο διεθνής Τύπος, στο «τελευταίο χρυσωρυχείο της Γης», μόλις άρχισε. Με πληθυσμό 80 εκατ. κατοίκων, το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία που επιστρέφει στη διεθνή αγορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, πριν από 25 χρόνια. Σε αντίθεση όμως με την Α. Ευρώπη, το Ιράν είναι γεμάτο ρευστό, που παρέμενε «κλειδωμένο» σε ξένες τράπεζες κατά τη διάρκεια των κυρώσεων.
Αναμφισβήτητα, η επιστροφή του Ιράν εμπερικλείει τη δυναμική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων και κερδών της Μέσης Ανατολής, ειδικά ανάμεσα στη θεοκρατία των Σιιτών και στις μοναρχίες των Σουνιτών. Πρωτίστως, η αγορά του Ιράν προσφέρει τεράστιο εμπορικό κίνητρο, καθώς είναι μεγαλύτερη από όλες τις άλλες αγορές των χωρών του Κόλπου μαζί.
Οσο για το πετρέλαιο, διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο και τα δεύτερα μεγαλύτερα σε φυσικό αέριο. Η εξαγωγή πετρελαίου του θα φέρει κέρδη στο ίδιο το Ιράν και δυνητικές ζημίες στη Σαουδική Αραβία, η οποία αναγκάστηκε να βάλει χέρι στα χρηματοοικονομικά της αποθέματα ως αντιστάθμισμα στην ελεύθερη πτώση των τιμών. Και βεβαίως, θα μπορούσε να παίξει και πολιτικά, δεδομένου ότι η Ε.Ε. προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.