Πολιτική
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 18:16

Διαστρέβλωση των δηλώσεών του για τη 17Ν καταγγέλλει ο Μ. Μπαλαούρας

Για διαστρέβλωση των δηλώσεών του για τη 17 Νοέμβρη, με σκοπό «να πληγεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ», κάνει λόγο ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Μπαλαούρας, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε για την αναφορά του «οργανώσεις όπως η 17Ν είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου».

Για διαστρέβλωση των δηλώσεών του για τη 17 Νοέμβρη, με σκοπό «να πληγεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ», κάνει λόγο ο βουλευτής του κόμματος Μάκης Μπαλαούρας, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε για την αναφορά του «οργανώσεις όπως η 17Ν είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου».

Ο κ. Μπαλαούρας εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε μορφή βίας, τονίζοντας ότι η καταδίκη της τρομοκρατίας είναι δεδομένη μέσα από τη μακρόχρονη πορεία του στην Αριστερά. «Δεν έχω να αποδείξω τίποτα στα παπαγαλάκια της διαπλοκής» προσθέτει σε δήλωσή του.

Ο θόρυβος ξέσπασε όταν σε συνέντευξή του στον «Βήμα FM», ο κ. Μπαλαούρας εξέφρασε την αντίθεσή του με το κατέβασμα της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου «Ισορροπία του Nash», η οποία περιλαμβάνει αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού. Όπως εξήγησε, πιστεύει ότι τα έργα και η πνευματική δημιουργία πρέπει να παρουσιάζονται.

Ερωτηθείς αν τα ίδια δικαιώματα θα είχε και ένα έργο βασισμένο σε μαρτυρία του Γιώργου Ρουπακιά, ο κ. Μπαλαούρας ανέφερε ότι τυπικά έχει δικαίωμα, αλλά, όπως είπε, υπάρχει ένα ζήτημα όταν προάγεται η ανεξέλεγκτη και φασιστική βία. «Με ποια έννοια λέω ανεξέλεγκτη; Ότι μιλάς, ας πούμε, για εθνοκαθάρσεις» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη διαφορά αυτής της μορφής βίας από τη 17 Νοέμβρη, ανέφερε: «Είχε μια άλλη ταυτότητα, κακώς, δεν υποστηρίζω τίποτα. Δεν είναι το ίδιο. Οι οργανώσεις αυτές, όπως η 17Ν, είχαν ένα λαθεμένο, αλλά ένα ιδεώδες που ήταν υπέρ του ανθρώπου. Γενικά σας λέω, ένα λαθεμένο (ιδεώδες), σας το ‘πα, δεν υποστηρίζω τίποτα απ’ αυτά. Απλώς είχαν μία αντίληψη μιας κοινωνίας με τελείως διαφορετική… Μιας καλής κοινωνίας, εν πάση περιπτώσει, και οι κακοί έπρεπε να τιμωρηθούν. Ο φασισμός είναι σε μαζικό επίπεδο, δεν είναι ο κακός ο συγκεκριμένος, που είναι ο τραπεζίτης, ο καπιταλιστής». Όπως διευκρίνισε εν συνεχεία, «δεν είμαστε υπέρ της εις θάνατον καταδίκης και εκτέλεσης μάλλον».

«Αλλά λέω άλλο πράγμα: κακώς είχαν ένα σκεπτικό, που δεν στέκει με τίποτα, όμως είχαν μια διαφορετική αντίληψη. Δηλαδή, αυτοί μιλάγανε, αυτές οι οργανώσεις, για κάποια συγκεκριμένα άτομα - κόμβους για να δημιουργήσουνε μια ταραχή, να ξεσηκωθούνε οι μάζες να πάρουν την εξουσία. Οι Δίδυμοι Πύργοι ή το ISIS μοιάζουνε πολύ, με αυτό που έλεγα, με το φασιστικό κίνημα», συνέχισε ο κ. Μπαλαούρας.

Σε ερώτηση αν υπάρχει καλή και κακή, ανεκτή τρομοκρατία, επανέλαβε ότι καταδικάζει τη βία. «Μα, πρέπει να κάνουμε κάποιες διαφορές. Διότι, η φασιστική ιδεολογία έχει μία εξολοθρευτική, μαζική αντίληψη των πραγμάτων. Ο Χίτλερ καθάριζε, ας πούμε, όχι μόνο Εβραίους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές, εκείνο και τ’ άλλο. Αυτό έχει μια τεράστια διαφορά, κατά την γνώμη μου, που βεβαίως μπορεί να μου πείτε ότι και εκείνοι έναν άνθρωπο να σκοτώσουν, πάλι είναι ειδεχθές, δεν είπα το αντίθετο. Αλλά σαν αντίληψη, δεν υποστηρίζω καμία απ’ αυτές», συμπλήρωσε.

«Ευαισθησία προς τους τρομοκράτες» καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ.

Για «ευαισθησία προς τους τρομοκράτες» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε πως «οργανώσεις, όπως η 17 Νοέμβρη είχαν ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου».

«Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλά αόριστα για “δράση ένοπλων ομάδων”.  Και οι δύο επιμελώς ξεχνούν τη λέξη τρομοκρατική πριν την “οργάνωση” και την “ένοπλη ομάδα”», σχολιάζει η Ν.Δ.

«Η ευαισθησία τους απέναντι σε καταδικασμένους τρομοκράτες είναι γνωστή. Αλλά να τους βαφτίζουν σχεδόν “ανθρωπιστές”  ξεπερνά κάθε όριο», καταλήγει η Συγγρού.