Κόσμος
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 12:16

Κριτική Πάουελ στην αμερικανική κυβέρνηση

Κριτική για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα, άσκησε ο πρωην υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

«Υπήρξαν πολλές παραλείψεις σε όλα τα επίπεδα –τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό», δήλωσε ο κ. Πάουελ σε συνέντευξή του στο ΑΒC που θα μεταδοθεί σήμερα το απόγευμα.

«Η προειδοποίηση που δόθηκε για τον κίνδυνο στη Νέα Ορλεάνη ήταν παραπάνω από επαρκής, δεν έγιναν αρκετά. Δεν πιστεύω πως αξιοποιήθηκε το πλεονέκτημα του χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας και δεν ξέρω γιατί;», παρατήρησε ο πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τον κ. Πάουελ, η φυλή δεν αποτέλεσε παράγοντα στη βραδεία αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, κάτι που ισχυρίστηκαν μέλη του Κογκρέσου –κυρίως μαύροι που ανήκουν στους Δημοκρατικούς- ωστόσο όπως επισήμανε, η φτώχεια (που κυρίως πλήττει τους μαύρους) ήταν καθοριστικός παράγοντας, καθώς όσοι δεν είχαν τα μέσα, δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν έγκαιρα τη Νέα Ορλεάνη.

Δύο ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πρότειναν τη δημιουργία θέσης γενικού συντονιστή της βοήθειας προς τους πληγέντες, με τον κ. Πάουελ να προβάλλεται ως ο ιδανικότερος για να αναλάβει ένα τέτοιο πόστο. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η εν λόγω πρόταση εξετάζεται.

Εν τω μεταξύ, εξαιτίας της ανεπαρκούς αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους βρίσκεται σε κάθετη πτώση, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, δύο στους τρεις Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε ό.τι ήταν δυνατό για την ανακούφιση των πληγέντων.