Αργεντινοί αγρότες και εξολοθρευτές εντόμων αγωνίζονται να περιορίσουν τη χειρότερη επιδημία ακριδών της χώρας εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα.
Αργεντινοί αγρότες και εξολοθρευτές εντόμων αγωνίζονται να περιορίσουν τη χειρότερη επιδημία ακριδών της χώρας εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα.
Οι επαρχιακές και γεωργικές αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να εξολοθρεύσουν τα σμήνη των εντόμων στα ξηρά δάση της βόρειας Αργεντινής. Ωστόσο οι προσπάθειές τους ενδέχεται να μην είναι αρκετές να αποτρέψουν την εισβολή των ακριδών μέσα στις επόμενες ημέρες απειλώντας καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και τα ηλιοτρόπια, καθώς και βοσκοτόπια βοοειδών.
«Πρόκειται για το χειρότερο περιστατικό των τελευταίων 60 ετών», δήλωσε ο Ντιέγκο Κιρόγκα, επικεφαλής της υπηρεσίας γεωργίας για την προστασία των καλλιεργειών. «Είναι αδύνατο να αποφευχθεί. Η επιδημία έχει ήδη οριστικοποιηθεί. Ενεργούμε μόνο για να περιορίσουμε τις ζημιές όσο μπορούμε», πρόσθεσε.
Μικρές ομάδες ακριδών, που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο, στην αρχή του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, έχουν εξαπλωθεί σε μία περιοχή της βόρειας Αργεντινής με μέγεθος μεγαλύτερο από την Πελοπόννησο. Ο ήπιος και βροχερός χειμώνας στην περιοχή δημιούργησε άνετες συνθήκες ανάπτυξης για τις ακρίδες και οι αρχές δεν κατάφεραν να ελέγξουν την εξάπλωσή τους. Ήδη πέρυσι αναφέρθηκαν σύννεφα ακριδών με μήκος έξι χιλιόμετρα και ύψος σχεδόν τρία.
Τον περασμένο Νοέμβριο ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, εξέδωσε προειδοποίηση σύμφωνα με την οποία η κλιματική αλλαγή θα συμβάλει στις επιδρομές ακρίδων στην Αφρική. «Υπάρχει σαφώς μια επίδραση και στη χώρα μας. Έχουμε σίγουρα επηρεαστεί», δήλωσε ο Κιρόγκα.
Πολλοί αγρότες κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ ότι δεν έλαβε αρκετά σοβαρά τις προειδοποιήσεις του περασμένου έτους. Δεν υπάρχει καμία μελέτη όμως που να δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση των πληθυσμών ακρίδων, σύμφωνα με την Πάολα Καρρίζο, καθηγήτρια γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, που θεωρεί ότι μια πιο πιθανή αιτία είναι ο ανεπαρκής έλεγχος των παρασίτων.