Σε φυλακή της Χάγης μεταφέρθηκε και κρατείται από τις πρώτες πρωϊνές ώρες ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπνταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος παραδόθηκε από τις αρχές της Σερβίας στους ανακριτές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.
Με την έκδοση του Μιλόσεβιτς, η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πολιτικής κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς στο εσωτερικό της χώρας ασκείται έντονη κριτική στη σερβική κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις θετικές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.
Ο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος φέρεται ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις, προειδοποίησε ότι η απόφαση της κυβέρνησης απειλεί το ίδιο το μέλλον της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Κατηγόρησε επίσης τις σερβικές αρχές ότι χρησιμοποίησαν αντιδημοκρατικές μεθόδους, ανάλογες με αυτές στις οποίες κατέφευγε ο Μιλόσεβιτς την εποχή της παντοδυναμίας του.
Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις του προέδρου του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος μίλησε χθες για το τέλος της συμμαχίας.
Χιλιάδες οργισμένοι πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο του Βελιγραδίου, φωνάζοντας το σύνθημα : «Προδοσία».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Σερβίας Τζίτζιτς, σε μήνυμά του προς τους πολίτες υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εθνικό και οικονομικό συμφέρον της Σερβίας. Πρόσθεσε, ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην παράδοση του Μιλόσεβιτς, ήταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή του κυβερνητικού διατάγματος για συνεργασία με τη Χάγη.
Ο Μιλόσεβιτς μεταφέρθηκε αρχικά με ελικόπτερο στην πόλη Τούζλα της Βοσνίας, όπου βρίσκεται μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση και από εκεί με αεροπλάνο στη Χάγη.
Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Τζιμ Λαντέϊλ, ο Μιλόσεβιτς κρατείται στις φυλακές του Σεβενίγκεν.
Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ενώπιον των δικαστών, όπου θα του απαγγελθούν οι κατηγορίες σε συνεδρίαση, δημοσίως. Απροσδιόριστη παραμένει ωστόσο η ημερομηνία έναρξης της δίκης.
Το γεγονός χαιρέτισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η ειδική εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου, Κάρλα ντελ Πόντε, δήλωσε πως η σύλληψη Μιλόσεβιτς είναι μόνον η αρχή μιας μακράς νομικής διαδικασίας.