Αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα του θορύβου και κατά πόσο επιβαρύνει την υγεία μας. Μια μελέτη που έγινε από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής των King’s College και Imperial College του Λονδίνου, έδειξε ότι όσοι ζουν σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία και κατά συνέπεια πολύ θόρυβο, έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής
Αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα του θορύβου και κατά πόσο επιβαρύνει την υγεία μας. Μια μελέτη που έγινε από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής των King’s College και Imperial College του Λονδίνου, έδειξε ότι όσοι ζουν σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία και κατά συνέπεια πολύ θόρυβο, έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Τώρα μια νεότερη μελέτη ασχολήθηκε με τους υπερήχους, δηλαδή τους ήχους υψηλών συχνοτήτων, όπως αυτοί που βγαίνουν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες και πολυκαταστήματα. Η μελέτη έγινε από τους επιστήμονες του University of Southampton και ασχολήθηκε με τους υπερήχους στους δημόσιους δρόμους που δημιουργούνται από μεγάφωνα, με αυτούς που βγαίνουν από συσκευές απώθησης των εντόμων, αυτούς που εκπέμπουν αέρα κ.α.
Ο καθηγητής Tim Leighton, ανέφερε ότι δεν καθόλου ασήμαντες οι αρνητικές συνέπειες που ήρθαν στην επιφάνεια πριν από 70 χρόνια αναφορικά με τις επιπτώσεις των υπερήχων, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστές οι αντιδράσεις των ανθρώπων ως προς αυτούς. Συμπλήρωσε επίσης, ότι πάνω από 40 χρόνια υπάρχουν αναφορές για υποκειμενικές επιπτώσεις, όπως ναυτία, ζάλη ημικρανία, κούραση και πίεση στα αυτιά. Ειδικά από ανθρώπους που εργάζονται στους δρόμους ή από όσους εκτίθενται πολύ σε υπερήχους.
Η μελέτη που έκαναν διαπίστωσε ότι όντως οι ήχοι υψηλών συχνοτήτων δημιουργούν πονοκεφάλους, ναυτίες, πίεση στα αυτιά και όλα αυτά τα συμπτώματα για τα οποία είχαν κατά καιρούς παραπονεθεί άτομα που εκτίθενται σε τέτοιους θορύβους.
Όπως ανέφεραν όμως οι ερευνητές, τα άτομα που εργάζονται σε χώρους που εκπέμπουν υπερήχους δεν γνωρίζουν πραγματικά τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία τους.
Ωστόσο, κάποιοι άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ευρήματα δεν είναι ισχυρά και πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες που να παρέχουν ασφαλή αποτελέσματα.