Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, αντιδρώντας στην κριτική ξένων ηγετών εναντίον του λιμενικού σώματος.
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, αντιδρώντας στην κριτική ξένων ηγετών εναντίον του λιμενικού σώματος.
«Η Ελλάδα είναι φύλακας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και το ίδιο ισχύει για τις χώρες που συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία κ.ά. Ως αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει διασώσει 104.000 χιλιάδες παιδιά και ενηλίκους από τα νερά του Αιγαίου» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης, σε γραπτή του ανακοίνωση.
Η πίεση προς την Ελλάδα, συνέχισε, να αλλάξει τους όρους ελέγχου στο Αιγαίο συνεπάγεται τον κίνδυνο αύξησης του ήδη μεγάλου αριθμού θανάτων. Συνεπώς, εξήγησε, όποιος ζητά κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει την πολιτική ειλικρίνεια να μην το απαιτεί εμμέσως αλλά ευθέως, προσυπογράφοντάς την παράνομη πολιτική των επαναπροωθησεων. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικός οπορτουνισμός, κατήγγειλε ο Έλληνας υπουργός.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ζήτησε από τον Ιούλιο ήδη μεγαλύτερη βοήθεια σε στελέχη, σκάφη, εξοπλισμό και μηχανήματα Εurodac από τη Frontex, καθώς και αναβάθμιση της επιχείρησης Ποσειδών στο Αιγαίο. Η βοήθεια αυτή άργησε να έρθει, σημείωσε και πρόσθεσε ότι παρ’ όλα αυτά, έστω και με μειωμένες δυνάμεις, η Frontex, ένας ευρωπαϊκός θεσμός, συνεπιχειρεί εδώ και χρόνια στο Αιγαίο και έχει συνευθύνη για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων.
Επιπλέον, διαμήνυσε ο κ. Ξυδάκης, η Ελλάδα, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ολοκληρώνει εντός των ημερών τα κέντρα καταγραφής, τα λεγόμενα Hot Spots που ούτως ή άλλως είναι ήδη λειτουργικά.
Στη συνέχεια, απηύθυνε έκκληση για την τάχιστη εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης των 160.000 προσφύγων, καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες ορισμένων κρατών – μελών.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σκύψει πάνω από το πραγματικό πρόβλημα, τον πόλεμο στη Συρία και την ανθρωπιστική κρίση σε Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία, αναλαμβάνοντας με τα όργανά της και την Ολλανδική Προεδρία, από κοινού με τον ΟΗΕ, το ρόλο του ειρηνοποιού που της αρμόζει» τόνισε και κατέληξε πως «μόνο έτσι θα λύσουμε όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί, τόσο τη σημερινή, όσο και την επόμενη κρίση, που στον κόσμο που ζούμε, έρχεται αναπόφευκτα».