Κόσμος
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 19:58

Η αναγνώριση της Κύπρου παραπέμπεται στην ένταξη της Τουρκίας

Το Λονδίνο και το Παρίσι φέρονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, να έχουν συμφωνήσει http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/12/1088203.htm ως προς το περιεχόμενο της απάντησης που θα δώσει η Ε.Ε. στη δήλωση της Τουρκίας για την Κύπρο.

Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή του κειμένου που έχει υπόψη του το ΑΠΕ, το κεφάλαιο της παραγράφου 5 της απάντησης της Ε.Ε. στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου μετά τη γαλλοβρετανική συμφωνία, και η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει την υποστήριξη και της Γερμανίας, διαμορφώνεται ως εξής:

«H εκ των προτέρων αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί αναγκαίο στοιχείο της ένταξης. Κατά συνέπεια, η Ε.Ε. υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών το συντομότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της συμφωνούν στην ανάγκη να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού και ότι η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή».

Το θέμα της αντιδήλωσης θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Οι ελπίδες της Τουρκίας να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες στις 3 Οκτωβρίου ενισχύονται από μία συμφωνία που συνήψαν η Γαλλία και η Βρετανία, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Φαινάνσιαλ Τάιμς».

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκτιμούν ότι χωρίς την συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γαλλίας, η Κύπρος θα συμφωνήσει σε μία κοινή διακήρυξη των «25».

Η Λευκωσία είχε διακηρύξει πως απουσία συμφωνίας στο θέμα της αντιδήλωσης σημαίνει ταυτόχρονα και αδυναμία συμφωνίας στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης Ε.Ε. - Τουρκίας, δηλαδή αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ¶γκυρας.