Κόσμος
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 12:07

Ν.Υ. - Συνάντηση Νίκολας Μπερνς με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

Το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το καθεστώς της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και η κατάσταση στα Βαλκάνια με αιχμή την ονομασία των Σκοπίων, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς.

Η 45λεπτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του αμερικανού επίσημου, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας.

Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορικά με τα ευρωτουρκικά και τις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ε.Ε. για την αντιδήλωση, ο κ. Μπερνς απέφυγε να σχολιάσει την εμπλοκή στις Βρυξέλλες, λόγω της λεπτής φάσης των διαπραγματεύσεων, επανέλαβε ωστόσο την πάγια αμερικανική θέση ότι «μακροχρόνια είναι λογικό για την Τουρκία να ακολουθεί πορεία προς την ένταξη, γιατί αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί ότι το μέλλον της Τουρκίας είναι δεμένο με τις δυτικές δημοκρατίες, βασισμένο στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τον οικονομικό φιλελευθερισμό».

Πηγή ΚΥΠΕ