Κόσμος
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 13:01

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το γενικό μπλακ άουτ στο Λος Αντζελες

Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται το γενικό μπλακ άουτ που σημειώθηκε χθες (στις 23:00 ώρα Ελλάδος) στο Λος Αντζελες, βυθίζοντας στο σκοτάδι μεγάλες περιοχές στο Χόλιγουντ, την κοιλάδα του Σαν Φερνάντο και το κέντρο του Λος ¶ντζελες.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος του Λος ¶ντζελες, η βλάβη οφείλεται σε πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε ένα καλώδιο τροφοδοσίας και αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γύρω στις 14:50 τοπική ώρα (00:50 σήμερα ώρα Ελλάδας) στο 90% των περιοχών. Σύμφωνα με την υπηρεσία υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της πόλης, δύο εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Το μπλακ άουτ προκάλεσε αρχικά ανησυχία καθώς οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την πρόσφατη απειλή της Αλ Κάιντα ότι επόμενοι στόχοι της οργάνωσης θα είναι το Λος ¶ντζελες και η Μελβούρνη στην Αυστραλία.

«Όπως όλες οι πόλεις και στο Λος ¶ντζελες σημειώνονται καμιά φορά διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Το γεγονός ότι αυτή σημειώθηκε σήμερα (Δευτέρα), την επομένη της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου και μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν χτες (Κυριακή), προκάλεσε έντονες ανησυχίες», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Αντόνιο Βιγιαραϊγκόζα.

Νωρίτερα, η αστυνομία του Λος ¶ντζελες είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει το γεγονός αυτό με την τρομοκρατία. «Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή για πράξη βανδαλισμού», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της ευρύτερης περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Η σημαντικότερη ήταν αυτή της 15ης Αυγούστου 2003, όταν 50 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Νέα Υόρκη και στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας.