Πολιτική
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 14:43

ΠΑΣΟΚ: Πέντε στόχοι της πρότασης για την Εκπαίδευση

Τους πέντε βασικούς στόχους της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την Εκπαίδευση παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη Παιδείας και Πολιτισμού στο ΠΣ του κόμματος, Συλβάνα Ράπτη, γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού και Ανδρέας Λοβέρδος, συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Οπως ανέφερε η κ. Δαμανάκη οι στόχοι αυτοί είναι οι εξής:

α) Να θέσουμε τέλος στο κρατικιστικό συγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα

«Το υπουργείο Παιδείας κρατά μόνο τον απολύτως κεντρικό επιτελικό σχεδιασμό και όλα περνούν στον δήμο, την περιφέρεια και τα σχολικά συμβούλια», ανέφερε η κ. Δαμανάκη διευκρινίζοντας ότι το «όλα» σημαίνει «οι διορισμοί των εκπαιδευτικών, η επεξεργασία του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι διορισμοί του πολιτικού προσωπικού».

Το σχολείο συνδιοικείται ουσιαστικά και από την τοπική κοινωνία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, απο τους ιδιους τους ενδιαφερόμενους, που αναλαμβάνουν και την ευθύνη και το δικαίωμα να κρίνουν την ποιότητά του, σημείωσε η κ. Δαμανάκη, τονίζοντας ότι «αν αυτή η τομή πετύχει αυτή θα είναι η πραγματική επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας».

β) Να θέσουμε τέλος στον γραμματικό και ψηφιακό αναλφαβητισμό

«Διαφωνούμε πλήρως με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα το υπουργείο Παιδείας που συνεχώς εξαγγέλει μεταρρυθμίσεις που δεν πραγματοποιούνται και ρίχνουμε το βάρος στα στοιχειώδη», είπε η κ. Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι «δέσμευσή μας είναι να τελειώνουν όλα τα παιδιά την υποχρεωτική εκπαίδευση και τέλειωνοντάς την να έχουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, ορισμένων μαθηματικών εννοιών, των Αγγλικών, της χρήσης υπολογιστών και της πλοήγησης στο Διαδίκτυο και μια γενική εικόνα του πολιτεύματος και της λειτουργίας της κοινωνίας».

γ) Να επανασχεδιασθεί το Λύκειο έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα στους νέους να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στο πανεπιστήμιο, αλλά και στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ να τίθενται εκτός Λυκείου έτσι ώστε τα τριτοβάθμια ιδρύματα να έχουν λόγο στην επιλογή των σπουδαστών τους, αλλά και οι νέοι να κατευθύνονται σε σχολές που εκφράζουν την προτίμησή τους.

Οι εξετάσεις προτείνεται να γίνοναι σε λίγα μαθήματα, ανάλογα με το γνωστικό πεδίο στο οποίο κατευθύνεται κάθε νέος.

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι απαραίτητο ένα ελάχιστο οριο επάρκειας, αλλά θα ποικίλει με βάση τις απαιτήσεις των ιδιων των ιδρυμάτων, ενώ στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι το πιό σοβαρό είναι να υπάρχει σύστημα εναλλακτικών ευκαιριών για όσους αποτυγχάνουν.

δ) Αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της «δια βίου» μάθησης στην Ελλάδα.

ε) «Επανίδρυση» του Πανεπιστημίου, με νέο σύστημα διοίκησης, νέο σύστημα οργάνωσης φοιτητών και χρηματοδότησης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεματικότητά του και η ποιότητα των γνώσεων που παρέχει ώστε να είναι ανταγωνιστικό στον διεθνή χώρο.

«Υπάρχει η δέσμευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την οποία επιβεβαίωσε και πάλι το Πολιτικό Συμβούλιο, ότι το 40% του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα δοθεί στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε η κ. Δαμανάκη, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η δέσμευση υπερκαλύπτει τον στόχο του 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία που υπάρχει στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ».

«Εμείς προβλέπουμε συμπληρωματικά και ιδιωτική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο» είπε ακόμα η κ. Δαμανάκη. «Έχουμε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων το οποίο σε καμμία περιπτωση δεν ταυτίζεται με αυτό που ονομάζεται ιδιωτικά πανεπιστήμια», διευκρίνισε.

Η κ. Δαμανάκη επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε μέσο για την αναβάθμιση και τον συνδυασμό κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης, με τον έλεγχο του δημοσίου».

Εξάλλου όπως επισήμανε, «κανένα Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα σήμερα δεν θέτει στόχους, αλλά δουλεύουν όπως πάει η μέρα και ο μήνας». «Το πανεπιστήμιο θέτει στόχους και αν κάποιος χρηματοδότης εντάσσεται σε αυτούς τους στόχους που έχουν τεθεί με δημόσιο έλεγχο, βεβαίως μπορεί να το δεχθεί (σ.σ. το ΑΕΙ), με δημόσιο έλεγχο και πιστεύουμε οτι αυτό θα ωφελησει και το ίδιο το πανεπιστήμιο την ανταγωνιστικότητά του και την σύνδεσή του με την κοινωνία», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.