Με χιλιάδες τρακτέρ παραταγμένα σε κομβικά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο όλης της χώρας -μόνο στον κόμβο της Νίκαιας ήταν πάνω από 2.000- οι αγρότες αυξάνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, διεκδικώντας απόσυρση των μέτρων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθείται και απειλεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα
Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Με χιλιάδες τρακτέρ παραταγμένα σε κομβικά σημεία στο επαρχιακό δίκτυο όλης της χώρας -μόνο στον κόμβο της Νίκαιας ήταν πάνω από 2.000- οι αγρότες αυξάνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, διεκδικώντας απόσυρση των μέτρων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθείται και απειλεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα.
Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας απευθείας διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από μηδενική βάση και προαναγγέλλοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση από τη Δευτέρα και στο εξής οι κινητοποιήσεις τους θα ενταθούν.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διατηρεί τις θέσεις της, με ενδεικτική την επιχειρηματολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ότι οι επιπτώσεις των προωθούμενων μέτρων δεν είναι καταστροφικές, είναι επώδυνες, αλλά διαχειρίσιμες, αρκεί να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκαν κι άλλες συναντήσεις εκπροσώπων αγροτικών φορέων με στελέχη της κυβέρνησης. Ενδεικτική είναι η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων Ελλάδας. Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο διάλογος έγινε σε καλό κλίμα.
Ο υπουργός διευκρίνισε κρίσιμα σημεία του προσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και στη συνέχεια αντάλλαξε προτάσεις και επιχειρήματα επί των επίμαχων ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία. Εν τω μεταξύ πληθαίνουν οι κινήσεις συστράτευσης στο αγροτικό μέτωπο και άλλων παραγωγικών τάξεων, φέρνοντας προ των ευθυνών τους και τους τοπικούς βουλευτές. Την πλήρη αντίθεσή τους στην επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου δήλωσαν οι γεωτεχνικοί επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Τα μπλόκα
Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι σήμερα οι αγρότες προχωρούν σε «προειδοποιητικό» κλείσιμο των Τεμπών, όπου μάλιστα το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί πανελλαδική συνέλευση, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ κλειστά για περίπου δύο ώρες έμειναν χθες το μεσημέρι τα διόδια των Μαλγάρων από αγρότες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Επιπλέον τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στηθεί από αγρότες και κτηνοτρόφους από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Χαλκιδική μπλόκο και στα «πράσινα φανάρια» (κόμβος πλησίον του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης). Παράλληλα οι αγρότες της Χαλκιδικής προγραμματίζουν μπλόκα και σε άλλες περιοχές.
Υπό κατάληψη βρίσκεται, εξάλλου, η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων Σερρών, με περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ υπάρχει σκέψη από σήμερα να γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί και των παρακαμπτηρίων οδών. Παράλληλα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο που έχει στηθεί αριθμεί περισσότερα από 1.300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενώ στη διασταύρωση Κοκκινογείων, προς το τελωνείο της Εξοχής στη Δράμα, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. Τρακτέρ βρίσκονται ήδη επίσης παρατεταγμένα στην Ορεστιάδα του Εβρου και στη Χρυσούπολη Καβάλας, στα Κοκκινόγεια και στο Νευροκόπι Δράμας, ενώ οι αγρότες της Ημαθίας έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, αλλά και στην Εγνατία Οδό (μπλόκο Κουλούρας), όπου για σήμερα έχει προγραμματιστεί «κατάληψη του οδοστρώματος».
Τρακτέρ συρρέουν και αυξάνονται, επίσης, στον κόμβο της Νίκαιας, προερχόμενα από τη Λάρισα και την Καρδίτσα, ενώ πάνω από 600 τρακτέρ από τον Αλμυρό και το Βελεστίνο έχουν λάβει θέση στις Μικροθήβες και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με 300 περίπου γεωργικούς ελκυστήρες προερχόμενους από τα Φάρσαλα.
Οι αγρότες της Φθιώτιδας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ανθήλης, της Βοιωτίας στη Θήβα και στον περιφερειακό της Λιβαδειάς, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, με τρακτέρ στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας και από σήμερα το πρωί και στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου. Δυναμικές κινητοποιήσεις και στην Πρέβεζα έχει προαναγγείλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και σήμερα το πρωί πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης κτηνοτρόφοι και αλιείς.
Μπλόκα έχουν στήσει επίσης οι αγρότες της Πελοποννήσου σε Αργολίδα και Λακωνία, καθώς επίσης σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς.
Στήριξη
Συναντήσεις με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής είχαν και στελέχη της αντιπολίτευσης. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισαν πως η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την πλειονότητα των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μορφές κινητοποιήσεων που καταλύουν το κράτος και προκαλούν επιπλέον ζημιά στην ήδη τραυματισμένη οικονομία της χώρας μας.
Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εξέφρασαν τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τόνισαν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα εφόδια, η αύξηση φορολόγησης για το πετρέλαιο και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί πλήττουν βάναυσα τους αγρότες και οδηγούν την ύπαιθρο στο μαρασμό. Η Ενωση Κεντρώων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά να μη φορολογείται κανένας αγρότης όταν τα καθαρά του εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ. «Με αυτά τα μέτρα, αν εφαρμοστούν, ο αγρότης θα γίνει μουσειακό είδος. Η αγροτική παραγωγή θα περάσει σε σύγχρονους τσιφλικάδες» τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΛΑΕ με τη συντονιστική επιτροπή αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων.
Στη Βουλή
Υπέρ του δικαιώματος των αγροτών να διαδηλώνουν, αλλά κατά των βίαιων ενεργειών τάχθηκε η κυβέρνηση διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος κατήγγειλε, πάντως, υποκινούμενες ενέργειες. «Το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι κατοχυρώνουν και προστατεύουν θεσμικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών όπως είναι οι κινητοποιήσεις των κοινωνικών ομάδων, των πολιτών και των συνδικάτων» ανέφερε στη Βουλή ο κ. Μπόλαρης, αφήνοντας όμως σαφείς αιχμές περί υποκινούμενων περιστατικών βίας. «Οταν οι κινητοποιήσεις εκφεύγουν από τη νόμιμη δημοκρατική λειτουργία τότε εκτίθενται αυτοί που τους υποκινούν» σημείωσε.
«Δεν αισθάνθηκα πολιορκημένος»
Σε δηλώσεις του στο ΑΜΕ-ΑΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου σχολίασε τα τεκταινόμενα κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, όπου βρέθηκε μπροστά σε κινητοποιήσεις. «Δεν αισθάνθηκα ούτε εγκλωβισμένος, ούτε πολιορκημένος. Παρέμεινα μέχρι αργά στο χώρο της περιφέρειας Κομοτηνής, απηύθυνα πρόσκληση διαλόγου και συναντήθηκα με τους κοινωνικούς φορείς και με φορείς και εκπροσώπους των αγροτών, περιμένοντας ανταπόκριση και από το πιο δυναμικό κομμάτι των κινητοποιημένων αγροτών, ανταπόκριση που δυστυχώς δεν υπήρξε...» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για να προσθέσει: «Είμαι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η ευθύνη μου είναι όχι απλώς να επιβιώσει ο αγροτικός χώρος, αλλά να “μεγαλώσουμε την πίτα”, να έχουμε ανάπτυξη του κλάδου. Και έτσι να κάνουμε αμελητέες τις όποιες επιπτώσεις των μέτρων που είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε σήμερα».